Atlétika

Bolt Ostravában javítana

Kedden este rendezik a Nemzetközi Atlétika Szövetség (IAAF) Word Challenge sorozatának ostravai állomását. A rangos csehországi versenyen rajthoz áll az atlétika jelenlegi legnagyobb csillaga, Usain Bolt is.

Usain Bolt javuló formára számít Ostravában

Az 50. Aranycipő-verseny programja (IAAF World Challenge-sorozat):

Férfiak:

100, 200, 400, 1000 méteres síkfutás, 3000 m akadályfutás, 110 gát, 400 gát, magasugrás, gerelyhajítás.

Nők:

100, 400, 10.000 méteres síkfutás, rúdugrás, gerelyhajítás.

Az 50. Aranycipő-viadalon 100 méteres síkfutásban indul a múlt csütörtökön, a római Gyémánt Liga-versenyen diadalmaskodó jamaicai szupersztár. Az örök városban az őt ugyancsak megszorongató Asafa Powell ezúttal nem áll rajthoz, Bolt legnagyobb riválisa Ostravában egy másik honfitársa, Steve Mullings lesz, aki a világ idei legjobb eredményével rendelkezik (9.89 - Bolt 9.91-el nyert Rómában.) A vasárnapi, hengelói versenyen 10.10 mp-el nyert Kim Collins szintén ott lesz a százas mezőnyben.

Bolt hétfői sajtótájékoztatóján újfent elismerte, hogy korántsem elégedett római teljesítményével, de legalább a lelki gát felszakadt benne.

"Az edzőm megkérdezte, hogy elfelejtettem-e futni. Tényleg rossz volt a versenyem. Az egyetlen pozitívum, hogy nem kaptam ki. Nagyon ideges voltam a verseny előtt a hosszú kihagyás miatt, ez nem szokott előfordulni nálam. Most, hogy végre túl vagyok az első megmérettetésen, már sokkal lazább vagyok. Tavaly elment a szezonom, de idén sokkal koncentráltabb vagyok, készen állok arra, hogy újra a régi formámat mutassam" - nyilatkozta a háromszoros olimpiai- és világbajnok sprinter.

A hölgyeknél a szintén jamaicai Veronica Campbell-Brown számít a legnagyobb esélyesnek 100-on, aki első alkalommal áll rajthoz Ostravában. A 200 m kétszeres olimpiai bajnokának különösen fontos lesz a verseny, mert ez lesz számára az utolsó erőpróba a június végi jamaicai országos bajnokság előtt. Ostravai elsőségét a veterán bahamai Debbie Ferguson (a sydneyi olimpiai 100-as bajnoka váltóban) mellett az amerikai Lashauntea Moore és Stephanie Durst, valamint honfitársa, Aleen Bailey veszélyeztetheti.

Férfi 110 gáton az olimpiai bajnok, Hengelóban a világ idei legjobb időeredményével győző kubai Dayron Robles, női 400 méteres síkfutásban az amerikai világbajnok, Sanya Richards-Ross is rajthoz áll. A fedett pályás Európa- és világbajnok orosz magasugró, Ivan Uhov Csehországban debütál idén szabadtéren. A közönség részéről viszont a hazaiak kedvence, a világ- és olimpiai bajnok gerelyhajító, Barbora Spotaková számíthat a legnagyobb ovációra. A 30 éves atléta Rómában a harmadik helyen végzett. Ugyanebben a számban a férfiaknál a kétszeres ötkarikás bajnok norvég Andreas Thorkildesen a sanghaji Gyémént Liga-viadalon kisebb sérülést szenvedett, így visszavonta nevezését. De így is rangos mezőny gyűlt össze, a világ idei legjobb eredményét felmutató orosz Szergej Makarov (85.33 m), a sanghaji győztes, 2007-es világbajnok finn Tero Pitkämäki, és a Dohában első hazai reménység, Petr Fridrich is esélyes a sikerre.

A 800 méteres síkfutás világcsúcstartója, a 2010-es Év Atlétájának választott kenyai David Rudisha sérülés miatt szintén visszalépett az 1000 méteres síkfutástól (nem olimpiai szám), így távollétében honfitársaira, David Mutuára (a tavalyi ifjúsági világbajnokra), Benjamin Kipkuruira és a szudáni Ahmad Ismailra, a pekingi ezüstérmesre fog szegeződni a figyelem.

Érdekesség, hogy 400 méteren indul a művégtagokkal versenyző dél-afrikai Oscar Pistorius is.

A kalapácsvetők versenyét hétfőn este rendezték, a férfiaknál a magyar Pars Krisztán ezüstérmet szerzett.

 

Benjamin Kipkurui