NHL

Az Atlanta Thrashers Winnipegbe költözteti csapatát

Magyar idő szerint kedd délután 6 órakor Mark Chipman, a True North Sports and Entertainment elnöke bejelentette, hogy a cége megvásárolta az NHL-ben szereplő Atlanta Thrashers jégkorongklubot, és a kanadai Manitoba állam fővárosába, Winnipegbe költözteti a csapatot. Tizenöt év telt el azóta, hogy a Winnipeg Jets átköltözött Arizonába, és Phoenix Coyotes néven folytatta tovább működését a csapat, de az egykori Jets szurkolók most fellélegezhetnek, hiszen az NHL visszatér hozzájuk, és hétre bővíti ezzel a kanadai csapatainak létszámát.

Gary Bettman, NHL komisszárja nyilatkozik az Atlanta Thrashers felvásárlásárólGary Bettman, az NHL komisszárja így nyilatkozott a bejelentéssel kapcsolatban: „Visszatérünk oda, amit 1996-ban bár ne hagytunk volna ott. Világos, hogy az NHL piaca szempontjából Winnipeg helyzete megváltozott, és ennél jobb alkalom nem is adódhatott volna, hogy egy új csapatot adjunk Kanadának. A hoki sosem volt olyan erős Kanadában, mint most.”

Az elmúlt hetek huzavonája után tehát eldőlt, hogy egy új csapattal bővül a kanadai mezőny, azonban számtalan kérdés maradt megválaszolatlanul. Például a csapat nevéről még nem állapodtak meg, bár nagy valószínűséggel visszatér a csapat Winnipeg Jets néven, hiszen még mindig az NHL őrzi a Jets jogait. Emellett az is kérdéses, hogy jövőre hogyan alakulnak át a mostani csoportok. Az viszont biztos, hogy a 2011-12-es szezont a Winnipeg a Délkeleti csoport tagjaként fogja végigjátszani, ami az utazást tekintve rettentő kellemetlennek ígérkezik majd a legújabb kanadai csapat játékosainak, hiszen a legközelebbi divízióriválisuk is több ezer km-re lesz tőlük.

Egyelőre azonban az ilyen problémák foglalkoztatják a legkevésbé a winnipegi drukkereket és új játékosaikat. Winnipeg főterén már a bejelentés előtt órákkal szurkolók százai gyűltek össze, hogy megünnepelhessék a csapat visszatérését városukba.

Az egykori atlantai játékosok is izgatottak a költözést illetően. Andrew Ladd, a Thrashers csapatkapitánya úgy nyilatkozott, hogy „őrült fogadtatásban” lesz részük, hiszen Winnipeg a Jets elköltözése óta, tizenöt éve már ki van éhezve az NHL-re. Mint Ladd még hozzátette:

Szerintem mindenki szeretne Kanadában játszani, ahol oly nagy szenvedéllyel viseltetnek a játék iránt. Ez természetesen együtt jár azzal, hogy nagyobb nyomás és figyelem hárul ránk, de ami engem illet, én ezt preferálom, hiszen mindezt meg lehet lovagolni és előnnyé lehet kovácsolni.

Az több mint valószínű, hogy Winnipegben nem kell félni attól, hogy ürességtől kongó csarnok várja majd Laddéket a hazai mérkőzéseken. Bár az MTS Centre a liga legkisebb csarnoka lesz, 15 015 ülőhellyel, tekintve, hogy a Jets iránti fanatizmus nem lankadt, várhatóan telt házas mérkőzések sora vár a legújabb kanadai csapatra.