Nemzetközi labdarúgás

A híres FIFA-piramis alapjaiban rendült meg

  • MTI
megosztom

Feszült hangulatban kezdődött meg kedden Zürichben a FIFA kongresszusa, melyen a svájci szövetség elnöke megújulást sürgetett, míg a sportág portugál első embere egy interjúban arról beszélt, hogy korlátozni kellene az elnök hivatali idejét.

Joseph Blatter elnöknek és Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetőjének köszöntő szavai után Micheline Calmy-Rey, a svájci szövetség irányítója arról értekezett élesen, hogy nagyon komoly problémák feszítik a FIFA-t, s csak az jelenthet megoldást, ha megreformálja magát a szervezet.

"Nagyon komolyan kell venni a kritikákat, melyeket a korrupciós ügyek és az átláthatatlan működése miatt kap a FIFA - mondta Calmy-Rey. - Nagyon fontos, hogy gyorsan feltérképezzük a bajokat és megtegyük a szükséges lépéseket, mert ennek a szervezetnek nem csupán a fiatalok, de az egész világ számára példát kell mutatnia. Most nem a catenaccio védekezésnek, hanem látványos támadójátéknak kell előtérbe kerülnie azon a pályán, melyen az átláthatóságért, az egység, a csapatszellem, a tisztelet és a tolerancia visszaszerzéséért folyik a harc."

Gilberto Madail, a portugál szövetség elnöke közben kedden a kongresszus helyszínén egy portugál televíziónak adott interjújában  burkoltan támadta Blattert, azt fejtegetve, hogy az az elnök, aki túl sokáig ülhet székében, egy idő után egyre többet hibázik úgy, hogy észre sem veszi.

"Mindig is azt hangoztattam, hogy korlátozni kell az elnöki mandátumok számát, mert az ember elhasználódik és elveszíti erejét" - nyilatkozta Madail, aki a korrupciós ügyekkel kapcsolatban szintén nagyon gyors lépéseket vár, mert mint mondta, a futball elveszítheti megbecsültségét. Az elnökválasztást rossz ötletnek tartja a jelenlegi körülmények között, úgy fogalmazott: "olyan kellemetlen ez az egész, mint a homok az ember cipőjében."

Maga Blatter is visszafogottan nyitotta meg a kongresszust, s azt ígérte szerdán hosszabban beszél majd a problémákról, s részletesen kifejti azt is, miként lehet azokat megoldani.

"Eddig azt gondoltam, hogy a mi életünket a bizalom, a rend és a fair-play jellemzi, ám sajnos azt kell mondanom, jelenleg ez nem így van, mert a piramisunk, a híres FIFA-piramis alapjaiban rendült meg" - mondta a szerdai elnökválasztáson egyedül induló, a szervezetet 1998 óta irányító Blatter.
A FIFA-t érő kritikák annak nyomán fogalmazódtak meg, hogy a szerdai elnökválasztást egyre terebélyesedő megvesztegetési botrány árnyékolja be, melynek egyik áldozata a szombaton visszalépett egyik jelölt, a katari Mohamed Bin Hammam.

A katari futballelöljáró FIFA-tagságát a szervezet etikai bizottsága vasárnap felfüggesztette megvesztegetés gyanúja miatt. Az ügy kapcsán Jack Warner FIFA-alelnököt - az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térséget tömörítő konföderáció (CONCACAF) elnökét - is felfüggesztették, és a jelenlegi FIFA-elnöknek, az újra pályázó Joseph Blatternek is meg kellett jelennie a testület előtt, igaz, őt felmentették.

megosztom