Atlétika

Pars Krisztián újra az olimpiai bajnok Kozmus ellen

  • VNA

Hétfőtőn és kedden Ostravában rendeznek rangos atlétikai versenyt, ahol magyar szempontból a férfiak kalapácsvető fináléja lesz a legfontosabb.

Olimpiai kvótával rendelkező kalapácsvetőnknek, Pars Krisztiánnak nem lesz könnyű dolga az ostravai versenyen, ahol világbajnoki szintű mezőny lép majd dobókörbe férfi kalapácsvetésben. Ott lesz ugyanis az olimpiai és világbajnok Primoz Kozmus, aki korábbi visszavonulása után a közelmúltban tért vissza a nemzetközi mezőnybe. A 31 esztendős szlovén dobó a hétvégén 20 hónap szünet után vett részt ismét versenyen (75,10 m), így vélhetően még nem ő lesz még Krisztián legnagyobb ellenfele.

Az ostravai mezőnyben sokkal inkább az orosz Alekszej Zagornyijra kell figyelni, aki az idei világranglista első helyezettje, az április közepén elért 81,54-es eredményével. Természetesen Parsnak lehetnek akár győzelmi esélyei is, hiszen néhány nappal ezelőtt Szombathelyen idén először ő is 80 méter fölé került (80,17), így az orosz dobó mögött ő áll a rangsor második helyén. A németek klasszisa Markus Esser (idén 79,69), valamint az orosz Szergej Litvinov (78,90) is ott lesz a mezőnyben, ahol elképzelhető, hogy akár többen is dobhatnak a bűvös 80 méteres határ felett. Nem lesz itt viszont az indulók között az idén harmadikként 80 méter fölé kerülő amerikai Kibwe Johnson.

A Magyar Atlétikai Szövetség honlapján Pars Krisztián is nyilatkozott a rá váró nyári feladatokról: „Mivel a megelőző időszakban elsősorban az alapozó, kemény munka volt előtérben, így a dobásaim indításánál érthetően bizonytalankodtam. Hiányzott a megfelelő gyorsaság, amit ebben a hónapban kell megszereznem. Elég idő áll rendelkezésre, hiszen legközelebb május 30-án, Ostravában lépek majd dobókörbe. Addig minden nap, főleg a délelőtti edzésen, 20-30 dobással ezt sulykoljuk.”

Pars Krisztiánra nehéz feladat vár Ostravában

Bár a magyar atlétikai jelenlegi egyetlen olimpiai „A”-szintes versenyzője egészségileg rendben van és sérülések sem nehezítik a felkészülését, azért javítandó dolgok így is akadnak: „Sajnos, a felkészülésem háttere nem a legstabilabb, biztosra ígért összegek is jócskán késtek. A sportköröm nem jut pénzhez. Remélem, Szombathely városa nem "felejt el" engem. Ezeket leszámítva tényleg rendben vagyok.”

”Az év során mindenképpen el szeretném elérni a 82 métert, de optimális esetben a 2006-ból származó, 82.45 méteres egyéni rekordom is megdőlhet. Helyezésemet nyilvánvalóan az ellenfeleim eredményei döntik majd el.” – tette hozzá a tegui világbajnokság kapcsán legjobb kalapácsvetőnk.

A kalapácsvetés döntőjét hétfőn este rendezik Ostravában, az "Aranycipő-viadal" névre keresztelt versenyen.