Cselgáncs

Joó Abigél ezüstjével zárult a moszkvai kvalifikációs verseny

  • VNA

Joó Abigél szerezte a magyar cselgáncs válogatott egyetlen dobogós helyezését a moszkvai olimpiai kvalifikációs versenyen.

Ragyogóan szerepelt a KSI SE 21 esztendős versenyzője, Joó Abigél a moszkvai olimpiai kvalifikációs Világkupa versenyen, hiszen pályafutása során először jutott be ilyen szintű torna döntőjébe. A judoinfo.hu oldal információi szerint a 78 kilogrammosok 2010-es Európa-bajnoka, Joó Abigél erőnyerőként kezdett, majd könnyedén verte a portugálok Eb-bronzérmesét, Yahima Ramirezt. A legjobb négy közé jutásért egy jóval tekintélyesebb judós, a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok német Heide Wollert következett, aki a tavalyi tokiói világbajnokságon kiejtette sportolónkat, akit viszont most Moszkvában intésekkel győzött le a magyar versenyző.

Az elődöntőben a franciák Európa-bajnoki ezüstérmese, Lucie Louette volt Joó Abigél ellenfele. A 2010-es bécsi Eb-n az elődöntőben a magyar judós nyert, az idei párizsi Világkupán és az isztambuli Eb elődöntőjében viszont Louette volt a jobb. Most sikerült egyenlíteni, Abigél vazarival győzött és bejutott pályafutásának első Világkupa-döntőjébe. Jó előjelnek ígérkezett, hogy Joó Abigél mindeddig ahová bejutott, minden döntőt megnyert a nemzetközi tornákon, nyert két junior Eb-t, két U23-as Eb-t, négy felnőtt Világkupát és Grand Prix-t, továbbá egy felnőtt Európa-bajnokságot, vagyis kilenc döntőből kilencet meg is nyert.

A tízediket sajnos nem sikerült, erről a japánok világbajnoki bronzérmese, a világranglista negyedik helyezettje, Ogata Akari tehet, aki a finálét ipponnal zárta. Joó Abigél a dobogó második fokára állhatott, ami igen jelentős lépés London felé. Joó Abigél ugyanis várhatóan a világranglista ötödik helyére ugrik, az eddig megszerzett olimpiai kvalifikációs pontok alapján pedig szinte bizonyos, hogy tatamira léphet 2012-ben a londoni nyári játékokon.

Az 57 kilósoknál Karakas Hedvig az U23-as Európa-bajnok román Chitu ellen egy gyors ippon győzelemmel kezdett, majd a nyolc közé jutásért a görögök világbajnoki bronzérmese, Julietta Bukuvala is fejet hajtott a Miskolci VSC világbajnoki és Európa-bajnoki harmadik helyezettje előtt. A negyeddöntőben a junior-világbajnoki ezüstérmes francia Automne Pavia volt Karakas Hedvig ellenfele, legutóbb, tavaly a tallinni Világkupán a magyar lány nyert régi riválisa ellen, de ezúttal a francia jutott tovább, Kovács Gábor tanítványa pedig az ötödik helyen végzett.

Ugyancsak ötödik lett a kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Bor Barna, aki a türkmén Meredov ellen gyors ipponnal “melegített”, majd jól ismert holland ellenfelét, Grim Vuijsterst bírói döntéssel győzte le. A negyeddöntőben a hazai pályán szereplő orosz Szterkov egy jukóval jobbnak bizonyult, így a paksi Atomerőmű SE +100 kilogrammos judósa éppen csak lemaradt a dobogóról.

A többi magyar versenyzőnek sajnos nem sikerült emlékezetessé tenni ezt a hétvégét, hiszen Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya), Gáspár Eszter (63, Miskolci VSC), ifj. Nagysolymosi Sándor (81, Kecskeméti JC), Farkas Bálint (100, Honvéd-Kipex) egy győzelemmel és egy vereséggel, Baczkó Bernadett (63, KSI SE), Szabó Franciska (70, Leányvár-Egerági Üstökös SE), Csoknyai László (81, Paksi Atomerőmű SE) és Burján László (60, UTE) pedig egy-egy vereséggel búcsúzott, valamennyien helyezetlenül zártak.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat a következő hétvégén két további Világkupa-viadallal folytatódik, a férfiak Bukarestben, a nők pedig Lisszabonban lépnek majd tatamira.