Barcelona

Ez a döntő a futball diadaláról szólt - Johan Cruyff

A Barcelona egykori legendás labdarúgója és edzője, Johan Cruyff az El Periodico katalán lapnál vezetett blogjában összegezte véleményét a Bajnokok Ligája-siker, illetve az egyesület jövője kapcsán. A holland szakember írásában a csapategységet méltatta, emellett kifejtette álláspontját Guardiola helyzetével kapcsolatban, valamint a klub új igazolásairól is véleményt alkotott.

"A Barcelona játékosai méltóak a Bajnokok Ligája trófeájára. A győzelem már önmagában is ünneplésre ad okot, de ahogy ők ezt véghezvitték, az olyan tett, melyre nagyon büszkék lehetnek. Ők maguk talán észre sem vették, hogy milyen nagy dolgot értek el. A visszaút során volt időm arra, hogy böngésszem az angol sajtóban megjelent cikkek között. Egyetlen mentségük sem volt a Manchester United vereségére. Éppen ellenkezőleg, bókoltak a győztesnek, elismerve, hogy egy lépéssel előrébb járnak. Ez a döntő nem csupán a Manchester vereségéről és a Barca győzelméről szólt, hanem a futball diadaláról is. Ahogyan a Barca játszott, az a dinamizmus és a támadószellem megérintett mindenkit, függetlenül attól, hogy mely csapattal szimpatizál" - írta a döntőről a katalánokat játékosként 1973-től 1978-ig, edzőként 1988-tól 1996-ig szolgáló Cruyff.

"A futballon túl - önmagában kiváló döntő volt, ha nem is a legjobb, de az egyik legjobb, amelyet valaha láttam - vannak apró részletek, mint például a csoportgyőzelem, mely még erősebbé kovácsolta őket. Ebből az erőből következnek azok a gesztusok, melyekkel egymásnak kedveskednek a játékosok és az edző a csapatszellem érdekében. Elsősorban Puyolra utalok, aki kisebb sérülést szenvedett a kezdés előtt, azonban a mérkőzés végén játéklehetőséget kapott és viselhette a csapatkapitányi karszalagot. A lefújást követően továbbadta azt Abidalnak, aki így elsőként emelhette a kupát a magasba. Ez csupán egy gesztus a sok közül. Ehhez hasonló Mascherano kezdő tizenegybe való jelölése, valamint Afellay becserélése is. Mindketten újak a keretben, azonban rászolgáltak teljesítményükkel és munkájukkal, alkalmazkodtak a csapat filozófiájához, melyet nagyon nehéz elsajátítani. Kulcsfontosságú a Barca számára, hogy Mascherano a védelem specialistája lett, Afellay pedig nagyszerűen játszik elöl. Neki is nagyban köszönhető, hogy a csapat eljutott a Wembleybe, teljes mértékben rászolgált a lehetőségre. Természetesen arra a jelenetre utalok, mikor az elődöntőben Messinek mesés gólpasszt adott a Bernabéuban. Nagyon nehéz bekerülni a kezdőcsapatba és ott megragadni, hiszen papíron ők a Barca legjobbjai és legtehetségesebb labdarúgói."

Johan Cruyff blogjában mondta el véleményét a Barca BL-sikeréről
"Az új Wembleyben aratott győzelem a Barcelona negyedik európai kupasikere 19 év alatt, ebből hármat az utóbbi öt évben szereztek. Magam sem tudom, hogy Guardiola mikor távozik. A minap néhány olasz újságíró a munkájáról kérdezett engem, és arról, hogy mit mondott nekem a jövőjével kapcsolatban. Korábban azt mondta, úgy érzi, nemsokára lejár itt az ideje, ugyanis a nyomás valamint a játékosok hozzáállása sokat változhat. A szimpatizánsoknak nem kell megijedniük e szavak miatt, de az igazságot ő, egyedül csak ő tudja. Maximális odaadással végzi a munkáját, de tiszteletben kell tartanunk a döntését. Sokat gondolkodtam már azon, hogy távozásával ki lenne alkalmas a helyére, de jelenleg ez nem aktuális téma. Továbbra is az a legfontosabb, hogy tovább írjuk a történelmünket."

"A jövő év, Guardiolával - ha még érez magában kellő erőt a folytatáshoz - az élen döntő fontosságú lesz, abból a szempontból, hogy megkapja-e a feltétel nélküli támogatást az őt körülvevő emberektől. Nem a játékosokra vagy a segítőire gondolok, hanem a klub igazgatótanácsára. Egy nyerő ciklus ritkán ér véget a játékosok és edzők hibája miatt. Ebben a csapatban még rengeteg lehetőség van, minden erejükkel az eredményességért harcolnak, azonban mikor a külvilág zavaró hatása is érződik, akkor merülnek fel rendszerint a problémák. Amit a Wembleyben láttam, annak kapcsán természtesen eszembe jutott az első európai kupagyőzelmünk 1992-ben. Az a siker előre vitt minket, a klubnál bizalmat szavaztak az edzőknek és szabad teret adtak a munkának. Most először Rijkaard kapott bizalmat, majd őt követte Guardiola. Látva a sikereiket és munkájukat, egyszerűen csodálatos számomra, ami az elmúlt években történt" - vélekedett "utódjáról" a 63 éves legenda. A Cruyff vezette Barcelonát a korabali sajtó - az amerikai kosárválogatott után - Dream Teamnek nevezte el, alighanem a mostani csapat is kiérdemelte már ezt a jelzőt. A holland szakember irányításával négy spanyol bajnokságot, három Spanyol Szuperkupát, egy-egy Király Kupát, KEK-és BL-serleget nyert a katalán gárda.

Cruyff végül a rivális Real Madridról és annak játékospolitikájáról is szót ejtett: "A legkevésbé sem vagyok érintett abban, hogy a Madridnak erősítenie kell-e ezzel vagy azzal a játékossal. Nem számít hány játékost igazolnak, hiszen csak tizenegy fog játszani egy időben a pályán."

A BL-döntő összefoglalója: