Technológia

Videóbíró a kézilabdában is

  • VNA

A remek mérkőzések mellett egy fontos újítás miatt is emlékezetes marad a férfi kézilabda Bajnokok Ligája idei négyes döntője.

Ezen a hétvégén Kölnben rendezik meg a férfi kézilabda Bajnokok Ligája sorozat négyes döntőjét, ahol a szombati elődöntők után eldőlt, hogy spanyol házi döntőt rendeznek a Nagy Lászlót a soraiban tudó Barcelona és a Sterbik Árpáddal felálló Ciudad Real között. Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) ezen a hétvégén egy komoly technikai újítást is kipróbál, hiszen a kézilabda történetében először kerül alkalmazásra videóbírós rendszer. „Most először lesz lehetősége arra a játékvezetőnek, hogy alkalmazzák azt a videós rendszert, amely jelezni tudja, hogy a labda teljes terjedelmében áthaladt-e a gólvonalon. Ez egy újabb fontos lépés a jövő irányába” - mondta el az esemény pénteki bevezető sajtótájékoztatóján Michael Wiederer, az EHF-főtitkára.

A rendszer segítéségével a mérkőzésvezetők bármikor megállíthatják a játékot annak érdekében, hogy meggyőződjenek róla, hogy valóban érvényes volt-e a találat. A videós rendszer emellett az időmérővel is összehangolásra került, így az utolsó másodpercekben esett találatoknál az is megnézhető vele, hogy még játékidőn belül született-e az adott gól. A jelenlegi szabályok szerint a játékosok és az edzők sem kérhetik a videós segítséget, annak igénybevételéről csak a két játékvezető dönthet.