Cozma-ügy

Nem szándékos emberölést követtem el - Raffael Sándor

megosztom

Pénteken megtartotta perbeszédét a Cozma-per ügyésze, amelyben Raffael Sándor első- és Németh Győző másodrendű vádlottra életfogytig tartó büntetés kiszabását kérte. Raffael, akit Marian Cozma meggyilkolásával gyanúsítanak, a Magyar Nemzetnek nyilatkozott a 2009 februárjában történt eseményekről.

Raffael Sándor véletlenek sorozatával magyarázza, hogy Veszprémben volt 2009. február 8-án, és hogy szembekerült Marian Cozmával, majd megölte a sportolót. Állítása szerint a néhány hete megtett beismerő vallomásával a korábban alkalmazott ügyvédjei tanácsára, taktikai okokból várt, de ebből végül elege lett.

Marian Cozmára emlékeznek a Veszprém kézilabdacsapatának szurkolói 2009 februárjában

"Én az első pillanattól fogva vallomást akartam tenni, sajnos nem tehettem meg, pedig jobban örültem volna, ha az ügy kezdetekor ez megtörténik, de különböző okok miatt csak most vált lehetségessé a vallomásom megváltoztatása."

Elmondása szerint meggyilkolni nem akarta a Veszprém beállósát, de az elismerte, hogy sérülést akart neki okozni a lábán. Azt állítja azonban, hogy a gyilkos fegyver, a kés véletlenül volt nála.

"Előző nap kaptunk édesapámtól egy nagyméretű televíziót, nem tudta kicsomagolni, én pedig emlékeztem, hogy az autóm ajtajában mindig van egy kés, azt odaadtam neki, majd a zsebembe tettem. Másnap ugyanezt a nadrágot vettem fel."

Állítása szerint a táncparketten kirobbant verekedésbe is békítő szándékkal keveredett bele, miután Németh Győző és Marian Cozma dulakodni kezdtek.

"Azt láttam, hogy Cozma többször is hátrafordult, ám nem volt számomra egyértelmű, hogy a lányokat nézi vagy Győzőt méregeti. Egy pillanattal később már dulakodtak. Úgy kerültem a verekedésbe, hogy közéjük álltam, szétválasztottam őket, ne legyen verekedés, mert elítélem az erőszakot és Győzőnek sem akartam problémát. Ekkor kaptam az ütést hátulról, elsötétült minden. Ettől kezdve alakult ki egy kisebbfajta háború."

A tanúvallomások alapján az ütés Ivan Pesictől, Cozma csapattársától jött, majd a verekedés az utcán folytatódott, ahol Raffael a saját elmondása szerint el akarta hagyni a helyszínt, de ezt nem engedték neki. Azt mondja, újra leütötték, és ekkor vette elő a kését.

"Addigra már nagy ütéseket kaptam, miközben óriási emberek vettek körül, és üvegcsörömpölést is hallottam, úgy éreztem, nem engedhetem meg magamnak, hogy ismét megtámadjanak. Ekkor vettem elő a késemet, ki kellett állnom magamért."

Arra a felvetésre, hogy a vele együtt érkező nagy társaságból többen is bekapcsolódtak volna a verekedésbe, így reagált:

"Utólag tudták meg a tanúk, hogy 25 vádlottja van a garázdasági ügynek, ami megzavarta őket, összekeverték a valóságot a média által közvetített hírekkel, képekkel. Akadt, aki azt állította, Marian Cozma 15 cigánnyal verekedett. Arról nem is beszélve, hogy hajnali háromkor ott szinte mindenki ittas volt, az ő szavuk alapján kell majd ítéletet hoznia a bíróságnak. De a vallomásomat néhány józan ember szerencsére alátámasztja, vagyis csak mi ketten voltunk kint Németh Győzővel, akit hátba akart támadni Marian Cozma."

Arról, hogy milyen ítéletre számít, Raffael Sándor csak annyit mondott, az a legfontosabb számára, hogy kimondják, nem követett el szándékos emberölést.

megosztom