Kerékpár

Merckx szerint Contador indul a Touron

  • MTI

Minden idők egyik legjobb kerékpárosa, Eddy Merckx azt javasolja a vasárnap befejeződő Giro d,Italián összetettben toronymagasan vezető Alberto Contadornak, hogy mindenképpen induljon a júliusi Tour de France-on.

A Kannibál becenevű legendás kerekes szerint a Tour mindig a legnagyobb verseny a legkomolyabb riválisokkal, így a spanyol sztárnak elhúzódó doppingügye és a Giro okozta esetleges fáradtsága ellenére is rajthoz kell állnia Franciaországban.

"Én azt gondolom, részt vesz a Touron. Fizikai állapota nem lehet akadály, amikor én úgy indultam a Touron, hogy előtte a Girón is a mezőnyben voltam, akkor voltam a legjobb" - mondta Merckx, aki hozzátette, indulása esetén egyértelműen Contador lenne a francia körverseny első számú esélyese.

A spanyol kerekes ugyanakkor egyelőre minden Tourra vonatkozó kérdést elhárít, mondván jelenleg csak arra koncentrál, hogy pályafutása során 2008-at követően másodszor megnyerje az olasz viadalt.
Merckx, aki a sportág rekordereként összesen 11-szer diadalmaskodott a három háromhetes körversenyen, háromszor (1970, 1972, 1974) érte el azt a bravúrt, hogy ugyanabban az évben győzött a Girón és a Touron is.

Legutóbb ez az olasz Marco Pantaninak sikerült 1998-ban.
Contador - Merckxhez hasonlóan - azon öt versenyző közé tartozik, aki nyert a Girón (2008), a Touron (2007, 2009, 2010) és a Vuelta a Espanán (2008) is.