Választás

Blatterre is kiterjesztették a FIFA-vizsgálatot

  • MTI

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénteken bejelentette, hogy Joseph Blatter elnök ellen is vizsgálatot indít a legfrissebb vesztegetési ügyben.

A FIFA közlése szerint a svájci sportdiplomatának is meg kell jelennie vasárnap az etikai bizottság előtt.

"Nem akarok állást foglalni a vizsgálattal kapcsolatban. A tények magukért fognak beszélni" - reagált szűkszavúan a 75 éves Blatter, aki mellett - többek között - Vlagyimir Putyin, a 2018-as vb-t decemberben elnyert Oroszország miniszterelnöke is felsorakozott, és egyszerűen teljes képtelenségnek nevezte, hogy a jelenlegi FIFA-elnök ellen vizsgálat indult.

A bejelentés egy nappal azután következett be, hogy a jövő szerdai elnökválasztás másik jelöltje, a katari Mohamed Bin Hammam azt kérte: a megvesztegetés vádjával ellene indított vizsgálatot terjesszék ki riválisára, a FIFA-t jelenleg irányító Blatterre is.

Bin Hammam csütörtökön hozzátette, semmi szabályba ütköző dolgot nem tett, így nyugodtan várja a vasárnapi meghallgatást a szervezet etikai bizottsága előtt. A katari sportdiplomata péntek délután internetes naplójában jelezte: bízik benne, hogy az etikai bizottság átlát az ízléstelen manőveren, amely csak azt szolgálja, hogy ő ne indulhasson a választáson, illetve hiteltelenné próbálják őt tenni.

Bin Hammam május 10-11-én a karibi térség futballvezetőivel, köztük Jack Warnerrel, az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térséget tömörítő konföderáció (CONCACAF) elnökével találkozott, a vizsgálat pedig azt hivatott eldönteni, hogy a katari elnökjelölt szavazatokért cserébe megvesztegetett-e valakit. A CONCACAF eddig nem hozta nyilvánosságra, hogy 35 voksával Blattert vagy Bin Hammamot támogatja majd a jövő hét szerdai elnökválasztáson.

A katari futballelöljáró sajtószolgálatának csütörtöki közleménye szerint "Blatter egyesek elmondása szerint tudott bizonyos karibi vezetőknek állítólagosan átutalt pénzekről, de nem tett ellene semmit".

Bin Hammam, Blatter és a trinidadi Warner mellett másik két hivatalnoknak is meg kell jelennie a FIFA etikai bizottsága előtt vasárnap, mindössze három nappal a zürichi elnökválasztás előtt, amelyen Bin Hammam az egyetlen kihívója a jelenleg regnáló Blatternek.

Az ügyben megszólalt Hugh Robertson brit sportminiszter is, aki úgy véli, a szerdai választást el kellene halasztani, mert a jelöltek egymást vádolják csalással és korrupcióval.