Olimpia 2020

Dél-Afrika visszavonta pályázatát

A Dél-Afrikai Olimpiai Bizottság elnöke, Gideon Sam, és a Jimmy Manyi kormányszóvivő is megerősítette, hogy az ország visszavonja Fokváros pályázatát a 2020-as nyári olimpiára.

A döntést a kormány hozta meg, a vezetés úgy gondolja, hogy a rengeteg kiadással járó tavalyi labdarúgó-világbajnokság után meg kell erősödnie gazdaságilag az országnak, és még nem áll készen egy újabb nagyszabású rendezvény lebonyolítására. Bár az olimpiai bizottság még reménykedik, hogy Fokváros adhat otthont először az afrikai kontinensen a világ legnagyobb sporteseményének, a kormányzat most a szegénység elleni küzdelmet jelölte meg az elkövetkező évek fő céljának.

A 2020-as olimpiai házigazdáját várhatóan 2013 szeptemberében, Buenos Airesben jelöli ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A NOB hétfőn indította el a pályázati folyamatot, szeptember elsejéig kell kijelölniük a kandidáló országoknak a házigazda várost, és 2012. február 15-ig kell beadniuk pályázatukat. Eddig Tokió, Berlin, Puszan (Dél-korea), Doha, Róma és Isztambul jelezte érdeklődését.

A NOB elnöke, Jacques Rogge egyébként szívügyének tekinti, hogy az ötkarikás játékok mielőtt ellátogassanak Afrikába, de jelen állás szerint erre az elkövetkező évtizedben kevés az esély. Egyiptom, Kenya és Marokkó már régóta a lehetséges jelöltek között van, de mindehol hiányzik a megfelelő anyagi stabilitás.