NHL

Láthatatlan góllal jutott a Stanley Kupa-döntőbe a Vancouver

Kétszeri hosszabbítás után megnyerte az ötödik mérkőzést, és így 4-1-es összesítéssel legyőzte a Vancouver Canucks a San Jose Sharksot az NHL Nyugati Főcsoportjának döntőjében. A kedd esti meccset bő 13 másodperc híján megnyerték a Cápák, de végül Kevin Bieksa mindenki számára "derült égből" jövő gólja döntött.

Henrik Sedin a Clarence Campbell-trófeával a Vancouver Canucks-San Jose Sharks NHL-mérkőzés után, amelyen a Vancouver megnyerte a Nyugati Főcsoport döntőjét

Az egész mérkőzésen kisebb-nagyobb fölényben volt a vendég San Jose, ennek ellenére a Vancouver szerzett vezetést az első harmad közepéhez közeledve. Ezt a második játékrészben Patrick Marleau egyenlítette ki, majd Burrows hibája után Pavelski és Setoguchi mehetett Roberto Luongo kapujára, és utóbbi góljával vezetett a Sharks. Egészen a véghajráig így volt, már csak 13,2 másodpercet kellett volna kibírniuk a vendégeknek, de Henrik Sedin lövésébe jól nyúlt bele Ryan Kesler, így jöhetett a hosszabbítás.

A rendes játékidő és az első hosszabbítás összefoglalója

Az első ráadás nem hozott gólt - a rájátszásban ugyebár mindenképp győztes gólig tart a meccs, és újabb húsz perces játékrészekből áll a hosszabbítás -, és a másodikat is bő tíz percig húzták. Ekkor azonban "váratlanul" betaláltak a hazaiak. Valószínűleg csak a gólszerző Bieksa tudta, hogy hogyan. A San Jose játékosai, a játékvezetők, de még a televíziós kommentátorok is hosszasan tanakodtak, a vancouverieket viszont ez nem érdekelte. Hozzáfogtak az ünnepléshez, és kiderült, hogy igazuk volt: Alexander Edler ugyanis a palánkra ütötte a korongot, ami a plexit összefogó vasról hátrafelé pattant, pont a kék vonalnál érkező Bieksa elé, aki kapásból lőtt, és a meglepett Niemi mellett be is talált.

Bieksa nehezen megtalált gólja

A hőssé váló hátvéd is meglepődött az előtte adódó lehetőségen: "Hét éve játszom az NHL-ben, de sosem láttam még így visszajönni a korongot a falról. De most pont elém pattant, és csak arra figyeltem, hogy rendesen eltaláljam, és körülbelül jó irányba lőjem. Össze-vissza pattogtott előttem, és általában nem vagyok jó a kapáslövésekben, a szépen, laposan elém adott korongokat szeretem. Most csak az volt a cél, hogy a kapu felé menjen. Szerintem még a kapus sem látta, senki nem találta rajtam kívül."

Ez utóbbival egyetértett a Sharks edzője, Todd McLellan is: "Csak Kevin Bieksa tudta, hol a korong, és ő is majdnem elütött felette. Az ilyen dolgok ellen nem tudsz védekezni. Beszélgethetünk róla, amennyit csak akarunk, de tenni nem tehetünk semmit."

A Vancouver ezzel a diadallal története során harmadszor jutott a nagydöntőbe, 1994 óta pedig először. A Stanley Kupát még egyszer sem nyerte meg a kanadai együttes, most a Boston vagy a Tampa Bay ellen próbálhatja meg. A keleti párharcban 3-2-re vezet a Bruins, de a hatodik mérkőzést a Lightning otthonában játsszák.

NHL rájátszás