Heti 6:3

Ronaldo rekordokat döntöget, Tökölinek elgurult a gyógyszere

  • Göbölyös János
megosztom

Eseménydús héten vagyunk túl, és ha kedd, akkor jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli sporteseményt, és három kevésbé vidám, de annál tanulságosabb esetet idézünk fel az utóbbi napokból.

Heti hatos

1. Az "Új Mourinho” mindent vitt


André Villas-Boas, a porto edzője ünnepli csapata sikerét az Európa Liga döntőjében - Fotó: AFP
A Porto mindent vitt. A portugál sztárcsapat történelme legsikeresebb évét zárta azzal, hogy a bajnoki cím után Európa Liga-győztes lett, és megnyerte hazája kupáját is. Ráadásként az EL góllövőlistáján 17 találattal Radamel Falcao végzett az élen, ennél többször senki nem volt még eredményes ebben a sorozatban, de a ,,jogelődök”, az UEFA-kupa és a Vásárvárosok Kupája küzdelmeiben sem. A szerdai dublini döntő egyébként amolyan házi finálé volt, hiszen a Braga próbálta útját állni a Sárkányoknak, kevés sikerrel. A gólzápor ugyan elmaradt, helyette folyt a pezsgő, és ömlött a szó a Porto edzőjéből. André Villas-Boas dicsért mindenkit, aki a klubhoz tartozik, és külön kitért azokra, akik már nincsenek ott, de sokat tettek azért, hogy 33 évesen tagja lehessen az európai edzőelitnek (nála fiatalabb tréner egyébként még nem nyert kontinentális kupát). Villas-Boas kifejezte háláját José Mourinhónak, Josep Guardiolának és Sir Bobby Robsonnak, tőlük valóban lehet(ett) tanulni a szakmát. Hogy aztán hármójuk közül melyik nyomdokaiba lép, az a következő esztendőkben eldől, az biztos, hogy rossz útra nem tévedhet. Ha pedig marad Portóban, belekóstolhat akár egy BL-győzelembe is, úgy, mint annak idején Mourinho, aki szintén onnan indult el a világhírnév felé.

2. Hopkins a korelnök csúcstartó

Amikor 1994. november 5-én Foreman legyőzte Moorert, és nehézsúlyú világbajnokként hagyta el a ringet, sokan úgy gondolták, megdönthetetlen rekordot állított fel: 45 évesen és 299 naposan lett ismét profi ökölvívó-világbajnok. A csúcs vasárnap megdőlt, Bernard Hopkins bebizonyította, hogy a sportban is létezik genetikai csoda, George papánál 199 nappal idősebben (46 évesen és 4 hónaposan) lett a Bokszvilágtanács (WBC) félnehézsúlyú királya, így jelenleg ő minden idők legidősebb világbajnoka. Az áldozat az a Jean Pascal volt, aki decemberben már megmérkőzött az öreggel, akkor a pontozók döntetlenre hozták a meccset, ám ebbe egyik fél sem nyugodott bele. A szervezők hamar összehozták a montreáli visszavágót, amely az ellenfelénél 18 évvel fiatalabb Pascal számára ismét hazai pályát jelentett. Mégis Hopkins mozgott otthonosabban a kötelek között, korát meghazudtolva táncolt el az ütések elől, azt is megengedhette magának, hogy a 7. menet előtt néhány fekvőtámasszal fogadja a kanadait. A hergelés bejött, Hopkins simán nyerte a meccset, ám aki ezek után azt gondolná, hogy a vb-övvel a derekán, és nem mellesleg másfél millió dollárral a zsebében szögre akasztja a kesztyűit, az téved. Addig akar játszani, amíg így megy neki, ha kell, nyugdíjas koráig. Ezt egyébként Foreman is megerősítette, miután gratulált a győztesnek, hozzátéve, képesnek tartja Hopkinst arra, hogy akár 50 évesen is bokszoljon.

3. Ronaldo a királyi trónon

Cristiano Ronaldo, a Real Madrid játékosa
Megosztó személyiség, de fantasztikus futballista. Cristiano Ronaldo a második madridi évében nem volt tekintettel a nagy elődökre, előbb Puskás Ferenc és Alfrédo di Stéfano rekordját döntötte meg, majd a záró fordulóban szerzett két találatával feljutott a csúcsra, az egy szezonban szerzett 40 bajnoki góljával Hugo Sánchezt és Telmo Zarrát is letaszította a trónról. A portugál ,,zselés-zseni” ezzel felhúzhatja magára a 2008-as Aranycipő párját, és mivel a negyven között több pazar találata is volt, 2009 után a Puskás Ferenc-díj elnyerésével is duplázhat. A világ jelenleg legdrágább futballistájaként jegyzett Ronaldo teljesítményének értékét növeli, hogy a spanyol bajnokságban tudott a legeredményesebb lenni, ráadásul szinte végig fej-fej mellett haladt Messivel, akit végül négy nap alatt lehajrázott (két meccs, hét gól). Hogy mennyire hatja meg a Barcelona argentin kiválóságának nyilatkozata, azt nem tudom, a kétszeres Aranylabdás csatár ugyanis sportszerűen elismerte vetélytársa teljesítményét, és ez talán a legnagyobb dicséret, amit egy gólvágó kaphat. Egyéni címek tekintetében tehát Ronaldo bekerült a Real legnagyobb sztárjai közé, bár ne feledjük, a Király Kupa megnyeréséhez is az ő gólja kellett. Most már a bajnoki cím és a BL-győzelem a cél a Madriddal - ha csak Manszur sejk nem kezdi el újra számolgatni a milliárdjait

Ronaldo szezonbeli 53 gólja egy csokorban

4. Az MKB-Veszprém 19-edszer bajnok

Megszokhattuk már, hogy ha magyar kézilabda, akkor Veszprém. Ez így persze nem teljesen igaz, a szegediek minden bizonnyal most csóválják a fejüket, mint ahogyan a vasárnapi bajnoki döntő után is azt tették. Sokáig úgy tűnt, hogy elrontják az ünnepi készülődést, és ráadás meccs(ek)re kényszerítik a regnáló bajnokot, a vége előtt hét perccel ugyanis még náluk volt az előny. Aztán felébredt az óriás, négy gólt szerzett a végéig, és ezzel megnyerte a döntő harmadik mérkőzését is, vele együtt a 19. bajnoki címét, sorozatban a negyediket. A találkozó hőse a csapattól búcsúzó Perics volt, aki a gyengébb mezőnybeli teljesítményt kompenzálva fantasztikus formában védett, egy-egy bravúr között arra is figyelt, hogy széles karmozdulatokkal még fanatikusabb szurkolásra buzdítsa az aréna népét. Mocsai Lajos tanítványai tehát teljesítették a célt, ami a Veszprém esetében mi más is lehet, mint a magyar bajnoki cím. Ami pedig a Bajnokok Ligáját illeti, nos, ha a távozók helyére sikerül legalább akkora ászokat szerződtetni, jövőre jöhet akár a Barcelona is - a döntőben.

5. Kecskeméten nem csak a város hírös

Ritkán adatik meg egy futballklub számára, hogy éppen a centenárium évében nyerjen valamilyen címet, az pedig még nagyobb elismerés, hogy történelme legnagyobb sikerével ünnepelje a kerek évfordulót. A Kecskemét megcsinálta ezt a bravúrt, ráadásul úgy nyerte meg múlt kedden a Magyar Kupát, hogy a döntőben a jelenlegi legerősebb magyar csapatot, a bajnok Videotont győzte le. A KTE-Ereco bónuszként indulhat a kontinens második számú kupasorozatában, az Európa Ligában, egy csapásra hírössé téve külföldön is a várost. A siker nagyrészt a szezon közben visszacsalogatott edzőnek, Tomiszlav Szivicsnek köszönhető, mert bár a tulajdonosok szinte maradéktalanul teljesítették a szerb tréner játékos-igazolással kapcsolatos kívánságait, csapattá ő formálta a labdarúgókat, neki köszönhető a nyílt, látványos támadófutballra épülő taktika. A kupamenetelés közben arra is figyelniük kellett a kecskemétieknek, hogy a bajnokságban ne legyenek kiesési gondjaik, s mivel jó néhány fordulóval a vége előtt ezt a kritériumot is teljesítették, mentálisan feltöltődve készülhettek életük meccsére. Szivicset egyébként az sem zavarta, hogy vérnyomás problémái miatt kímélő életmódot javasolt számára az orvosa, úgy gondolta, stresszel oldja a stresszt. Neki lett igaza, a gyógymód bevált: a Kecskemétet immár Európában is jegyzik.            

6. Tőzsér a BL-ben vígasztalódhat

Tőzsér Dániel, a belga Genk csapatában légióskodik A Racing Genknek már csak kabalából is megéri magyar játékosokat szerződtetni. A belga kiscsapat története harmadik bajnoki címét szerezte meg, és mint korábban, úgy most is volt benne részünk. Egészen pontosan Köteles Lászlónak, és a Venlónak kölcsönadott Tóth Balázsnak, valamint annak a Tőzsér Dánielnek, aki csapatkapitányként vezényelte a csúcsra együttesét. Előzőleg Brockhauser István (1999 és 2002) és Horváth Ferenc (2002) képviselte hazánkat a genki aranyünnepeken, ám ,,tőzséri magasságokba”, már ami az elismertséget illeti, egyikük sem jutott. A huszonhat esztendős középpályás csapata egyik legjobbja volt a most véget ért szezonban, a mindent eldöntő zárómeccsen pedig az ő gólpassza kellett a végső sikerhez. Ilyenkor aztán elindul a merre tovább kezdetű találgatósdi, a legfrissebb hírek szerint a Fiorentina próbál ajánlatot tenni klubjának és neki, de nyilván lesz más lehetősége is a váltásra. Ő viszont egyvalakitől várt meghívót, de azt nagyon. Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya azonban (taktikailag) nem találja Tőzsér helyét a nemzeti tizenegyben (a kispadon sem), így aztán kissé szomorkásan kezdődött számára a nyári szünet. Bár - ha marad Genkben - a Bajnokok Ligájában vigasztalódni sem utolsó dolog.    

Heti hármas

1.Tököli Attila dühkitörése

A kecskeméti Tököli Attila (elöl) menti Vaskó Tamás lövését a Magyar Kupa döntőjén, a Videoton FC - Kecskeméti-ERECO mérkőzésen, a Puskás Ferenc Stadionban.
Van úgy, hogy az embernek elgurul a gyógyszere. Az is előfordul, hogy egy futballista kerül ilyen helyzetbe, az viszont már büntetendő, ha mérkőzés közben szakad el a cérna. Aztán vannak minősített esetek, mint például Tököli Attiláé volt a Magyar Kupa döntőjében, amikor saját csapattársát támadta meg azért, mert gólhelyzetben nem passzolt neki. A történet kapcsán sokan - még a szakmában is - úgy vélekedtek, hogy ,,Tökinek” ilyen a természete, meg kell érteni, amit tett, mert ezer fokon ég, remek futballista, edzője szerint vadállati tulajdonságokkal felruházott zseni. Ez idáig rendben is lenne, fogadjuk el a védőbeszédet azoktól, akik a legjobban ismerik, nem is lett volna visszhangja az összetűzésnek, ha a két sárga lap után Tököli visszazökken amúgy kiváló formájába, és mint csapatkapitány, csak a győzelemre koncentrál a mérkőzés végéig. Ehelyett - és véleményem szerint ekkor követte el a legnagyobb hibát - elege lett a kupadöntőből, cserét kért, önszántából megvált a karszalagtól, és bár a teste még vitte előre (vagy inkább hátra), fejben már a zuhany alatt volt. Súlyosbítja a szituációt, hogy a magyar válogatottban is számításba vett játékosról van szó, és mint tudjuk, az Egervári-féle filozófiában teljességgel idegen mindenfajta dühkitörés, pláne az, amelyik házon belül pattan ki, és a csapat kárára lehet.

2. Madridi majomparádé

A Real Madrid futott még egy kört azután, hogy a Barcelona kiejtette a Bajnokok Ligájából. A blancók feljelentették a katalánokat, mivel szerintük a BL-elődöntő első mérkőzésén Sergio Busquets, miközben sétált le a pályáról, ,,lemajmozta” Marcelót. A vádra egy videofelvétel jelentett volna bizonyítékot, amelyen a száját félig eltakaró középpályás valóban mormol valamit, erre mondták azt a madridiak, hogy a ,,mono, mono”, azaz a ,,majom, majom” szót hajtogatta. Az ítélethozatal előtt a Barca is beszállt a nevetségesnek tűnő, de legalább is bizonyíthatatlan történetbe, azzal cáfolta az állítást, hogy Busquets a ,,mucho morro”, (nagy a pofád) megjegyzést címezte a brazilnak, s mivel formailag hasonló szavakról van szó, ezt érthette félre a Real. Egyik sem szép dolog egy játékostól, pláne nem a világ legjobb csapatának tagjától, súlyos, akár ötmeccses eltiltás is járhatott volna érte. Nos, hétfőn lezárta az ügyet az UEFA fegyelmi bizottsága, nem találta bűnösnek a rasszizmussal vádolt játékost, aki így pályára léphet a szombati BL-döntőn a Manchester United ellen. Ez az egész ügy kissé szánalmassá teszi annak kirobbantóját, ugyanakkor rámutat arra, hogy a Barcelonában nyelvészek is segítik Guardiola munkáját. Nem tudom, mennyi időbe telt a mono-monora alliteráló, megfelelő hosszúságú és a szituációba beleillő kifejezést találni, de hogy hatásos volt a kutatómunka, azt a felmentő ítélet bizonyítja.

3. Előráncigált doppingvád Armstrong ellen

Vannak kevésbé, és erősen doppingérzékeny sportágak. A sakk az előbbi, a kerékpár az utóbbi kategóriába tartozik. Egy-egy Tour, Giro vagy Vuelta ,,környékén” aztán nem csak az országutakon, hanem a laboratóriumokban is megpezsdül az élet, vannak, akik megbuknak, a többség azonban tiszta marad, vagy talán helyesebb úgy fogalmazni, nem találnak benne listás szert. Lance Armstrong, a sportág többszörösen megkoronázott királya januárban végleg kiszállt a nyeregből, azután, hogy 2005-ös visszatérését követően még kétszer megnyerte a Tour de France-ot, amelyen előtte ötször diadalmaskodott. Már-már úgy tűnt, vele kapcsolatban háttérbe szorulnak a gyakran felhozott, de mindannyiszor cáfolt doppingvádak, most azonban Tyler Hamilton úgy gondolta, meg kell szólalnia az ügyben. Az olimpiai bajnok bringás ráadásul sokáig csapattársa volt az amerikai sztárnak, ezért is furcsa, hogy megpróbálja bemártani Armstrongot, ráadásul Hamilton sem csupán vitaminoknak köszönheti eredményeit. Több doppingbotrányban is érintett volt korábban, 2009-ben azért kellett befejeznie pályafutását, mert tiltott szert találtak a szervezetében, nyolc évre el is meszelték. Armstrong nem foglalkozik az esettel, csak annyit jegyzett meg, hogy húsz év alatt ötszázszor ellenőrizték, és egyszer sem bukott meg. A vádló a cáfolat ellenére nem maradt egyedül, csatlakozott hozzá a korábban szintén csapattárs, a még mindig versenyző George Hincapie, aki megerősítette Hamilton kijelentéseit. Konklúzió helyett azt tanácsolnám, irigyeljük a madarakat. Ők ugyanis nem sz...nak a saját fészkükbe.

megosztom