London 2012

Hétköznapi emberek futhatnak a fáklyával

  • VNA

Brit fiatalokkal tervezik megvalósítani az olimpiai fáklyafutást a londoni szervezők. A közel 8000 futó nagy részét a helyi közösségek jelölhetik.

A londoni olimpia előtt ugyan nem terveznek a brit szervezők világméretű fáklyaváltót, de a 2012-es játékok előtt így is közel hetven napon keresztül halad majd Nagy-Britanniában az olimpiai láng. A fáklyaváltóban összesen közel 8000 ember futhat majd néhány száz métert az olimpiai játékok szimbólumával, a résztvevők nagy részét (90%-át) pedig a britek a hétköznapi emberek közül választanák ki. A kiválasztási folyamat több szálon fut majd, melynek egy részében a váltó három fő szponzora (Coca-cola, Lloyds TSB és Samsung) szervez kampányokat júniustól kezdődően. Ezen felül viszont érdekesnek ígérkezik az a kezdeményezés, amelyben bárki ajánlhat a szervezőbizottság figyelmébe olyan személyeket, akit érdemesnek talál a megtisztelő feladatra.

A fáklyával futók felét a 12-24 éves korosztályból tervezik feltölteni, olyan fiatalokkal, akik a helyi közösségekben töltenek be vezető és példakép szerepet. „Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy olyan embereknek adjunk rivaldafényt, akik a hétköznapokban nyújtott tevékenységükkel ezt megszolgálják” – mondta a szervezőbizottság vezetője, Sebastian Coe. A napokban indult „Moment to Shine” elnevezésű programban másfél hónap áll rendelkezésre (június 29 - éjfél a határidő) a jelölésre, a projekt végén pedig összesen 2012 személyt választanak ki ezen keresztül a futásra. Ezen program egyetlen megkötése viszont, hogy csak a szigetországban élő egyéneket lehet jelölni.