Atlétika

Bolt még gyorsabb lesz - Michael Johnson

A háromszoros olimpiai bajnok Michael Johnson szerint minden idők leggyorsabb emberében, Usain Boltban megvan a képesség arra, hogy még lejjebb faragja a 100 és 200 méteres síkfutás világrekordját.

Usain Bolt (b) és Michael Johnson a 2009-es Laureus díjátadón

A háromszoros ötkarikás és kétszeres világbajnoki aranyérmes Bolt a 2008-as pekingi olimpia döntőjében Johnson 1996-ban, az atlantai döntőben futott rekordját (19.32) adta át a múltnak (19.30).

"Még mindig nagyon fiatal, és csupa nyers erő. Egészen biztos, hogy még tovább tud javítani az időeredményein" - nyilatkozta a 2001-ben visszavonult amerikai.

Johnson, aki a Laureus Alapítvány és az észak-londoni Connie Henry Atlétikai Akadémia együttműködését elősegítő londoni tanácskozáson mondott beszédet a napokban, hozzátette, senki sem tudja megjósolni a jamaicai sprinter korlátait.

"Az a nagy dolog Usain Boltban, hogy folyamatosan a korlátait feszegeti, ez az izgalmas abban, amit csinál. Neki köszönhetően újragondoljuk azt, amit korábban lehetetlennek véltünk, mert mégis lehetséges, újraértelmezzük az emberi teljesítőképesség határait. Nem gondolom, hogy direkt csak erre készül az edzéseken, egyszerűen megvan benne ez a képesség."

A 100 méteres férfi síkfutás rekordját 9.58 mp-el, a 200-ét 19.19-el tartó 24 éves Bolt idén először - hosszadalmas gerincsérülése miatt - a római Gyémánt Liga-versenyen áll először rajthoz, május 26-án, csütörtökön.