London 2012

A láb nélküli futó rekordra tör az épek között

A művégtagokkal versenyző dél-afrikai Oscar Pistorius kijelentette, hogy készen áll arra, hogy a jövő évi londoni olimpián beírja magát a rekordok könyvébe.

Oscar Pistorius világcsúcsra tör Londonban

A négyszeres paralimpiai bajnok Pistorius március végén megfutotta az olimpiai B-szintet a 400 méteres síkfutásban, ebben számban biztosan ott lesz az augusztus végén kezdődő tegui világbajnokságon. A fő célja azonban az olimpia, négy éve, Pekingben is rajthoz szeretett volna állni. Bár a Nemzetközi Sportdöntőbíróság hosszas huzavona után engedélyezte indulását, a sprinternek nem sikerült megfutnia az olimpiai szintidőt, így maradt a paralimpia.

Azóta azért edz, hogy Londonban már az épek között versenyezhessen, és a jelek szerint erre minden esélye megvan. Pistorius a héten a manchesteri paralimpiai világbajnokságon lesz érdekelt, kedden ellátogatott a londoni Olimpiai Stadionba.

"Fantasztikus volt a mai látogatás. Nagyon látványos helyszín, már alig várom, hogy idejöjjek és versenyezzek 2012-ben! Az a célom, hogy a leggyorsabb ember legyek a bolygón, itt, Londonban új világrekordot szeretnék futni. A brit közvélemény igazi sportfanatikus, tudom, hogy fantasztikus körítést fognak teremteni" - álmodozik a 24 éves futó.

"Mindig is nagy megtiszteltetés számunkra, ha egy ilyen világhírű sportoló, mint Oscar Pistorius látogatást tesz az Olimpiai Parkban. Szerte a világon hatalmas inspirációval bír az emberekre" - nyilatkozta Seb Coe, a szervezőbizottság elnöke.

A dél-afrikai atléta pekingi paralimpiai játékokon 100, 200 és 400 méteren is diadalmaskodott, 400-on világcsúccsal.  Ő a 100 (10.91), 200 (21.58) és 400 (47.49) méteres síkfutás világcsúcstartója az ún. T43-es kategóriában (akiknek egyik lábát amputálták térd alatt). Érdekesség, hogy százon futott 10.91-es ideje a pekingi olimpia női döntőjében ezüstérmet jelentett volna, sőt 2004-ben még aranyat.