Roland Garros előzetes

Nadal vagy Djokovics lehet a párizsi salak királya

  • Vásárhelyi Tamás

Botorság lenne, ha nem a világelső Rafael Nadalt és az idén még veretlen Novak Djokovicsot neveznénk meg a Roland Garros esélyesének.

Rafael Nadal és Novak Djokovics, a római tenisztorna döntője után.
Vélhetően nagyítóval kellene keresni az olyan elemzőket, akik nem Rafael Nadalt vagy Novak Djokvicsot tartják a vasárnap elkezdődött Roland Garros legnagyobb esélyesének. A hozamvadász sportfogadók számára persze akad bőven igen magas odds-szal kecsegtető tipp ezen kívül is, de a realitásokat nézve nagy az esély egy újabb Rafa-Djoko döntőre. A sorsolásnál az első és második helyen kiemelt két klasszis természetesen külön ágra került, így legkorábban csak a döntőben találkozhatnak egymással.

A (jelenleg még) világelső Nadal évek óta egyeduralkodó a salakos borításon, és sokan úgy vélték, hogy hiába győzte le őt Indian Wells-ben és Miamiban is a szerb, a salakos szezon közeledtével majd fordulnak az erőviszonyok. Ez végül nem így lett, hiszen Novak Djokovics előbb Madridban, majd pedig Rómában is legyőzte a döntőben Nadalt, amivel jócskán javított korábbi 0-9-es salakos mérlegén fő vetélytársával szemben. A szerb teniszező tehát öt hónapja nem talált legyőzőre, négyből négy döntőben verte a világelsőt, így hatalmas önbizalommal várhatja a párizsi tornát. Emellett immáron 37 mérkőzés óta veretlen és amennyiben elődöntőbe jut a Roland Garroson is, akkor beállíthatja a legendás John McEnroe 1984-es rekordját, aki 42 veretlen mérkőzés után (éppen a párizsi salakon) szenvedett először vereséget.

Több tényező is lehet persze, ami talán Rafael Nadal felé billenti a mérleg nyelvét. A párizsi salakpályás Grand Slam tornán három nyert játszmára zajlanak a mérkőzések, ráadásul egy normál ATP tornával ellentétben itt már hét találkozó kell a sikerhez, kondíció dolgában (közelmúltbeli megfázása ellenére is) pedig a spanyol a legjobbak közé tartozik. Bár öt győzelme okán még mindig Nadal számít a Roland Garros királyának, most mégis Djokovics lehet az „űzött vad”, akit mindenki le akar győzni. Míg két éve a Nadalt öt év után legyőző Robin Söderling aratott le extra babérokat, most a Djokovics veretlenségét elvevőre vetülhet különleges rivaldafény. A szerb játékosnak persze nem szabad csak az esetleges Nadal elleni döntővel foglalkoznia, hiszen a kéthetes tornák örök szabálya, hogy a döntőig el is kell jutni.

A vasárnap a 24. születésnapját ünneplő Djokovics számára az első komolya akadály a hosszú sérülése után visszatérő argentin Juan Martin del Potro lehet a harmadik fordulóban, majd a hatodik helyen kiemelt cseh Tomas Berdych következhet. Az elődöntőben a David Ferrer - Roger Federer párosból kerülhet ki az ellenfele, bár a tábla azon negyedében esetleg a két francia (Gael Monfils, Jo-Wilfried Tsonga) is okozhat meglepetést. Az open-éra rekorder, a hat Garros-sikert számláló Björn Borg teljesítményének beállítására törekvő Nadal számára az első hét nem tűnik túl nehéznek, de a negyeddöntőben már ott tornyosulhat előtte a svéd Robin Söderling, akivel szemben viszont nem csak kellemes emlékei vannak a párizsi salakon.

A fogadóirodáknál még mindig Nadal a favorit, de Djokovics idei menetelése okán már nem az egyedüli esélyes, ugyanakkor a többiek végső sikere tényleg nagy „kasza” lehet. A most harmadik helyen kiemelt Roger Federer 2009-ben Nadal kiesését kihasználva egyszer már megnyerte a Garrost, most azonban vélhetően mindkét nagyágyú korai búcsúja kellene az újabb végső sikeréhez. Nagy talány lehet Andy Murray szereplése, aki a római salakon igencsak megszorongatta Djokovicsot (a döntő szettben a mérkőzésért is adogathatott), de róla korábban is tudtuk, hogy egy meccsen bárki ellen veszélyes lehet. A negyedik helyen kiemelt skótnál inkább az a kérdés, hogy kibír-e hat meccset a döntőig (erre van esélye, de Nadal verés kell hozzá), majd pedig a számára eddig katasztrofálisan sikerülő Grand Slam döntőben képes lesz-e túllépni saját árnyékán.

Hiányzók most is akadnak a férfi mezőnyben, hiszen a vállsérülése miatt a napokban visszalépő Andy Roddick, az argentin David Nalbandian, valamint a spanyol salakmenő, Tommy Robredo sem lesz ott a mezőnyben. Mint ahogy egy korábbi (2003-as) bajnok, a visszavonulás gondolatával is kacérkodó Juan Carlos Ferrero sem fut neki ezúttal a párizsi salakos tornának.

Az elmúlt tíz év Roland Garros döntői a férfiaknál:
2010 – Rafael Nadal (ESP) – Robin Söderling (SWE) 6-4, 6-2, 6-4
2009 – Roger Federer (SUI) – Robin Söderling (SWE) 6-1, 7-6, 6-4
2008 – Rafael Nadal (ESP) – Roger Federer (SUI) 6-1, 6-3, 6-0
2007 – Rafael Nadal (ESP) – Roger Federer (SUI) 6-3, 4-6, 6-3, 6-4
2006 – Rafael Nadal (ESP) – Roger Federer (SUI) 1-6, 6-1, 6-4, 7-6
2005 – Rafael Nadal (ESP) – Mariano Puerta (ARG) 6-7, 6-3, 6-1, 7-5
2004 – Gaston Gaudio (ARG) – Guillermo Coria (ARG) 0-6, 3-6, 6-4, 6-1, 8-6
2003 – Juan Carlos Ferrero (ESP) – Martin Verkeerk (NED) 6-1, 6-3, 6-2
2002 – Albert Costa (ESP) – Juan Carlos Ferrero (ESP) 6-1, 6-0, 4-6, 6-3
2001 – Gustavo Kuerten (BRA) – Alex Corretja (ESP) 6-7, 7-5, 6-2, 6-0