Sportdiplomácia

Japáné marad a labdarúgó klub-vb és a torna-vb is

  • MTI

A márciusban természeti katasztrófa sújtotta Japán marad a házigazdája a decemberi labdarúgó klubvilágbajnokságnak, és Tokióé marad az októberi, olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokság is. Előbbiről a FIFA döntött, utóbbiról a Nemzetközi Torna Szövetség.

Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke hétfőn jelentette be, hogy a FIFA engedélyezi Japánnak a labdarúgó klub-vb rendezését, miután találkozott Kan Naotóval, a szigetország miniszterelnökével.

"Bizonyosak vagyunk abban, hogy Japán meg tudja rendezni a tornát. Optimistán és magabiztosan tekintünk a viadal elé" - jegyezte meg Blatter. Hozzátette: amire a márciusi földrengés és szökőár, valamint nukleáris tragédia után a károsultaknak szüksége van, az a mosoly.

A FIFA klub-vb-jén a hat földrész bajnoka csap majd össze december 8. és 18. között.

A tornász világbajnokságról a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) vasárnap a kaliforniai San Joséban foglalt állás úgy, hogy a japán főváros az országot sújtó márciusi földrengés, szökőár, illetve az azok következtében a fukusimai atomerőműben kialakult válságos helyzet ellenére képes megrendezni az idény legfontosabb viadalát. A vb-re október 7. és 16. között kerül sor a tokiói Metropolitan Gymnasiumban.

A FIG-ülésen az is eldőlt, hogy a 2015-ös világbajnokságnak Glasgow ad otthont, amely Párizst és Orlandót előzte meg a szavazáson. Skóciában először rendeznek torna-vb-t.

A 2013-as vb a belgiumi Antwerpenben lesz.