Atlétika

Heidler parádés sorozata Halléban - videó

  • VNA

Szenzációs sorozatot teljesített a hallei kalapácsvető versenyen Betty Heidler, aki új világcsúcsával már csupán 58 centire van a 80 méteres álomhatártól.

A szombati nap nagy atlétikai eseménye volt a német kalapácsvető, Betty Heidler hallei teljesítménye. A 27 esztendős német atléta ugyanis új világrekordot ért el, hiszen 79,42-es dobásával több, mint egy méterrel múlta felül a lengyel Anita Wlodarczyk által tavaly Bydgoszcz-ban felállított csúcsot (78,30).

A 2007-ben világbajnokságot, tavaly pedig Barcelonában Európa-bajnokságot nyerő Heidler nagyszerű sorozatot teljesített a hallei versenyen. Már az első sorozatban elért dobása (77,19) jobb volt, mint a szintén általa tartott német rekord (77,12). Másodikra aztán ismét közel került (76,98) a hetvenhét méteres szinthez, harmadszorra pedig jött a világ eddigi legjobb női kalapácsvető eredménye. A versenyt ezt követően sem fejezte be, hiszen a végén még három remek dobása (75,34 majd 75,62 és végül 76,00) jelezte, hogy az új rekord nem kicsúszott eredmény.

A berlini születésű, de 18 éves korában a Frankfurtban élő edzőhöz, Michael Deyhle-hez költöző Heidler a téli szezonban Dél-Afrikában edzett, ahol ugyan remekül dobott, de mégis többször kikapott honfitársnőjétől. A Kathrin Klaas által februárban elért 75,30-as eredmény azóta is a világ legjobbja eredménye volt, egészen szombatig, ahol Heidler mind a hat sorozatban ennél messzebbre jutott.

Heidler most már csak 58 centiméterre jár a (férfiaknál is) mérföldkőnek számító 80 méteres álomhatártól. „Az országos csúcs megdöntése nem volt meglepetés számomra, azt kifejezetten célul tűztem ki erre az évadra. Nagyon nyugodt és laza voltam a versenyen, ami talán annak köszönhető, hogy a német rekord meghozta az önbizalmamat. Most tökéletes volt az időjárás is, ráadásul a közönség is sokat segített. Egy kis időre viszont szükségem lesz arra, hogy feldolgozzam a történteket.” - mondta Heidler a rekordot követően, aki most már a tegui világbajnokságra készül, ahol a 2009-es berlini ezüstérem után (ahol éppen Wlodarczyk verte meg) szeretné visszaszerezni a világbajnoki címet.