Női kosárlabda

Az önkormányzat közbelép, nem nézi tovább a Pécs 2010 széthullását

  • MTI

A pécsi önkormányzat célja, hogy új női kosárlabdacsapatot építsen fel teljesen új alapokon, új koncepcióval és új személyekkel.

"A romokon nem lehet építkezni. A Pécs 2010 női kosárlabdacsapatnál most jött el az idő, amikor Pécsnek közbe kell avatkoznia, nem nézhetjük tovább a széthullást" - közölte Páva Zsolt polgármester a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette: a jövőben semmilyen formában nem kívánnak együtt dolgozni a jelenlegi tulajdonosi körrel, a Sport Marketing Management 2007 Kft-vel. Június 30-ig meghatározzák azt a gazdálkodási formát, amelyben működik majd az együttes.

Az biztos, hogy Zeljko Djokic vezetőedző marad, és szó van arról is, hogy Rátgéber László tanácsaival segíti majd a csapatot. A volt pécsi sikertrénerrel arról is tárgyalnak, hogy kosárlabda-akadémiát létesítsen a megyeszékhelyen.

Páva Zsolt szerint az önkormányzat az elmúlt hat évben 327 millió forinttal, ezen felül a városi cégek az elmúlt két esztendőben további 64 millióval segítették a klubot, mégis a többségi tulajdonos több száz millió forintos tartozást halmozott fel. Jelezte, a klub csak a régi és mostani játékosoknak 149 millió forinttal tartozik.

A pécsi női együttest működtető kft-ben - amelynek csaknem tíz éve Rózsa Gábor az ügyvezetője - a helyi önkormányzat 49,24 százalék, az utánpótlás-alapítvány 0,76 százalék, míg a magánszemélyekből álló SMM Kft. 50 százalék tulajdonrésszel rendelkezik.

A klub vasárnap este azt tette közzé a honlapján, hogy egy széles körű összefogás eredményeként 60 millió forinthoz jutott, melyből rendezni tudja azokat a tartozásait, amelyek veszélyeztetik mind a nemzetközi, mind a hazai szereplését, továbbá új játékosok igazolását. Ehhez járult még további 17 millió hétfőn.

"Nekem ügyvezetőként az a feladatom, hogy közreműködjek egy stabil háttér kialakításában, hogy a 11-szeres bajnok és kupagyőztes csapat jövőre is elindulhasson az Euroligában" - nyilatkozta a MTI megkeresésére Rózsa Gábor. "Mostanáig 77 millió forint jött össze az összefogás eredményeként, a kezelendő tartozás pedig 135 millió forint."