Premier League

A Manchester City a bronzérmes, kiesett a Blackpool és a Birmingham

A Manchester City magabiztosan, 2-0 verte a Boltont idegenben, míg az Arsenal csak döntetlent ért el a Fulham otthonában, így a kékmezesek végeztek a Premier League harmadik helyén, míg az Ágyúsoknak selejtezniük kell a BL-csoportkörért. A Liverpool ismét kikapott, az Aston Villa elleni kudarc, és a Tottenham Birmingham elleni sikere a Spurst repítette az 5., Európa Ligát érő helyre. A másodosztályban a már kiesett West Ham United mellett a Blackpool és a Birmingham folytatja.

Premier League, 38. forduló:

Manchester United-Blackpool 4-2 (1-1)
Gólszerző: Pak (21.), Anderson (63.), Evatt (72. - öngól), Owen (81.), illetve Charlie Adam (41.), Taylor-Fletcher (57.)

A Blackpool már a 24. másodpercben megszerezhette volna vezetést, de Charlie Adam néhány méterre a kaputól rosszul találta el a labdát. Az iramra nem lehetett panasz az első félidőben, a már bajnok hazaiak nem kényelmesedtek el a tét nélküli meccsre, a kiesés elől menekülő vendégek az egyenlítésért, és a pont(ok)ért hajtottak. A Vörös Ördögök a 21. percben előnybe kerültek, Berbatov passzát követően Pak Dzsi-Szung emelt a kapuba öt méterről (1-0). A 40. percben az egyre veszélyesebben játszó Blackpool egyenlített: Charlie Adam 20 méteres szabadrúgása a kapufáról pattant a hálóba (1-1).

A szünet után Charlie Adam ismét szabadrúgásból ijesztgette a United-hívőket: a 49. percben a felső lécről pattant ki kísérlete. Az 57. percben a kapufa már kisegítette (ismét) a vendégeket: Gary Taylor-Fletcher lesgyanús helyzetből passzolt Vaughan jobb oldali beadását követően a kapuba (1-2). Nem sokkal később egyenlített a Manchester: Rafael balról tálalt Anderson elé, aki középről, 11 méterről lőtt a bal felsőbe (2-2). A 64. percben Dimitar Berbatov fejesét mentette reflexmozdulattal Gilks kapus. A 72. percben már a Vörös Ördögök voltak előnyben: Chris Smalling Owennek célzott jobbról, a csatár elől Evatt próbált tisztázni, ehelyett saját kapujába segítette a labdát (3-2). Szorult helyzete miatt életéért küzdött már a Blackpool, sorsukat Michael Owen pecsételte meg, aki a 81. percben ziccerből talált a kapuba (4-2), ez azt jelentette, hogy Ian Holloway csapata kiesett a Premier League-ből.

Gary Taylor-Fletcher búslakodik a kiesés miatt

Fulham-Arsenal 2-2 (1-1)
Gólszerző: Sidwell (26.), Zamora (56.), illetve van Persie (29.), Walcott (89.)

A bronzért küdő Arsenal először a 10. percben került helyzetbe, Wilshere beadása után Nasri fejelt,  Schwarzer könnyedén fogta. A 26 percben megszerezte a vezetést a Fulham, Steve Sidwell Szczesny lábai között passzolt a hálóba (1-0). Három percen belül egalizált a vendégcsapat: egy szép akció végén Robin van Persie helyzett a hálóba (1-1). A 39. percben Thomas Vermaelen szinte a gólvonalról tisztázta Danny Murphy lövését. A szünetre 1-1-el vonultak a felek, ami a kevésnél is kevesebb volt az Arsenalnak a dobogóhoz.

A második játékrész 56. percében ráadásul ismét előnybe került a Fulham: Zamora bólintott a kapuba közelről, a gólban Szczesny is benne volt (2-1). A 71. percben Zamorát Gera Zoltán váltotta a pályán, de borzasztóra sikerült légiósunk búcsúja a Craven Cottage-től, négy perccel beállását követően durván beleszállt Vermaelenbe, azonnal piros lapot kapott. Az Arsenal a végén még lőtt egy gólt Walcott révén (2-2), és ezzel pontot szerzett, de győznie kellett volna (a Man. Citynek pedig botlania) a bronzhoz, selejteznie kell Arsene Wenger csapatának augusztusban a BL-ért.

Bolton Wanderers-Manchester City 0-2 (0-1)
Gólszerző: Lescott (43.), Dzeko (62.)

A vendégeket Joleon Lescott juttatta előnyhöz: a 43. percben egy szögletetet követően fejelt a ketrecbe (0-1). A második gólt, egyben saját maga második PL-találatát Edin Dzeko szerezte a 62. percben (0-2). A Manchester City 2-0-ra nyert, és bronzérmesként zárta a 2010-2011-es szezont. Bogdán Ádám a cserepadon ült a hazaiaknál.

Aston Villa-Liverpool 1-0 (0-1)
Gólszerző: Downing (33.)

A Vörösöket Stewart Downing sodorta komoly veszélybe, a középpályás néhány méterről vágta Pepe Reina kapujába a labdát a 33. percben (1-0). Az EL-indulás után ácsingózó Vörösök egyenlíteni sem tudtak, így lemaradtak az európai kupaszereplésről. A Pool diadalmas tavaszi menetelése kifulladt a szezonzáróra, de Kenny Dalglish vezetésével a jövő csapatát építenék az Anfield Roadon, és biztató jelek bőven vannak erre. Gulácsi Péter a cserekapus volt a szezon utolsó bajnokiján a vendégeknél.

Everton-Chelsea 1-0 (0-0)
Gólszerző: Beckford (75.)

A már ezüstérmes Chelsea tét nélküli meccsen kapott ki a szintén semmi érdemlegesért nem küzdő Everton otthonában.

Tottenham Hotspur-Birmingham City 2-1 (0-0)
Gólszerző: Pavljucsenko (49., 90.+2.), illetve Gardner (79.)

A Spurs a második félidő elején került előnybe: Pavljucsenko távolról tekert a bal felsőbe (1-0), az orosz légiós az Európa Liga kapujába lőtte a Tottenhamet. A Birmingham a hajrában egyenlített Craig Gardner révén (1-1), de Pavljucsenko visszaszerezte az előnyt (2-1), így a Liverpool-meccs eredményétől függetlenül a Spurs indulhat az Európa Ligában. A Birmingham a vereséggel (egy évre biztosan) búcsúzott az élvonaltól.

Newcastle United-West Bromwich Albion 3-3 (2-0)
Gólszerző: Steven Taylor (16.), Lövenkrands (39.), Olsson (47. - öngól), illetve Tchoyi (62., 71., 90.)      

Stoke City-Wigan Athletic 0-1 (0-0)
Gólszerző: Rodallega (78.)       

West Ham United-Sunderland 0-3 (0-1)
Gólszerző: Zenden (17.), Sessegnon (51.), Riveros (90.+2.)

Wolverhampton Wanderers-Blackburn Rovers 2-3 (0-3)
Gólszerző: O'Hara (73.), Hunt (87.), illetve Jason Roberts (22.), Emerton (38.), Hiolett (45.)

végeredmény