Spanyol Nagydíj

Szenzáció - Vettel csak második az időmérőn!

Kovalainen 15. lett a Lotusszal

Ahogy azt már idén megszokhattuk, a két Red Bull simán nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését. Ezúttal viszont nem Sebastian Vettel lett az első, ahogy az összes eddigi futamon, hanem Mark Webber. Igaz, ennek leginkább taktikai okai voltak. A másik - jóval jelentéktelenebb - meglepetést Heikki Kovalainen okozta, aki megszerezte a 15. helyet a Lotusszal.

Nick Heidfeld autója a délelőtti szabadedzésen kigyulladt, és hiába próbálkoztak még az utolsó pillanatokban is, nem tudták megjavítani, így a német egy métert sem vezetett az időmérőn. Jarno Trulli is csak az első szakasz legvégén ment ki a pályára, de nem ő okozott meglepetést a Lotusszal, hanem csapattársa, Heikki Kovalainen, aki bejutott a Q2-be.

Az élmenők természetesen simán jutottak tovább, és Sebastian Vettelt az sem zavarta, hogy ez neki csak a középmezőnyben sikerült. Az érdekes volt, hogy többeknek is fel kellett tenniük a lágy gumikat, amelyeken sokkal gyorsabban teljesíthették a köreiket, köszönhetően annak, hogy a Pirelli új keverékekkel igyekezett növelni a két típus közötti különbséget. Rubens Barrichello ragaszkodott a kemény változathoz, ki is esett.

Sebastian Vettel a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzésén 2011 májusában

A második szakaszban így már szinte mindenki a második lágy szettjét tette fel. A Force Indiánál azonban spóroltak, így Kovalainen még egy meglepetést tudott okozni. Látva, hogy van esélye, lágy gumikkal ment egy kört az etap végén, és meg is előzte mindkét vetélytársát. Ezzel a Lotus számára mindenképp szenzációsnak tekinthető eredményt ért el. Más kérdés, hogy a két Force India eggyel több "szűz" szettet használhat, és valószínűleg simán legyőzi majd a versenyen.

A Q2-t Vettel nyerte, mögötte Webber végzett. Továbbjutott még a két McLaren, a két Ferrari, a két Mercedes, Petrov a Renault-val és Maldonado a Williamsszel.

Mivel jócskán fogytak a gumik, mindenki csak egy-egy gyors kört ment az utolsó szakaszban. Vettel így is simán megelőzött mindenkit - KERS nélkül -, de csak addig, amíg Webber be nem fejezte a körét. Az ausztrál ugyanis jobb volt nála - KERS-szel -, és ezzel meg is nyerte az edzést. Jócskán mögöttük volt Hamilton és Button, akik közé Alonso is beférkőzött az utolsó percben a negyedik helyre. A hatodik Petrov lett, azaz meg tudta előzni a nem túl jó időt futó Rosberget és Massát. Michael Schumacher nem ment mért kört, így Maldonadóé lett a 9. pozíció.

Forma-1 Spanyol Nagydíj, időmérő edzés, végeredmény:

Forma-1 Spanyol Nagydíj időmérő edzés

Futam: vasárnap 14:00 Tv: RTL Klub