La Liga

Ronaldo rekordot döntött, hengerelt a Real - videó

megosztom

Gólparádét rendezett a Real Madrid a Primera División 38. fordulójában, hiszen José Mourinho együttese 8-1-re győzte le a sereghajtó Almeríát. Emmanuel Adebayor triplázott, Karim Benzema és Cristiano Ronaldo pedig két-két gólt szerzett, amivel a portugál klasszis 40 találatig jutott a 2010-2011-es szezonban, így megdöntötte Hugo Sánchez és Telmo Zarra csúcsát. A végeredményt a csereként beállt Joselu állította be, aki az utánpótlás-csapatból került Mourinho keretébe.

Bár a Real Madrid számára már csak Cristiano Ronaldo rekorddöntési kísérlete maradt kérdéses a bajnokág utolsó fordulójára, ettől függetlenül a Santiago Bernabéu stadion csordultig megtelt. A kezdősípszó előtti percekben Florentino Pérez klubelnök, és Jorge Valdano sportigazgató köszöntötte az idény végén visszavonuló Jerzy Dudeket, a publikum pedig felállva tapsolta a Realnál négy szezont lehúzó hálóőrt.

A portugál rekorddöntése egyes források szerint már az előző fordulóban megtörtént, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (LFP) szerint azonban a Real Sociedadnak lőtt találatot Pepe szerezte, így Ronaldo „csak” 38 gólos volt a forduló előtt.

De nem kellett sokat várni a csúcsdöntéshez. Cristiano Ronaldo a 4. percben bevette az Almería kapuját (1-0). Xabi Alonso centerezett be egy szabadrúgást, amit a hosszú oldalról Sergio Ramos fejelt vissza a kapuval párhuzamosan, a szélső pedig becsúszva lőtt a hálóba, amivel megdöntötte Hugo Sánczhez és Telmo Zarra csúcsát. Ekkor úgy tűnt, hogy a vendégek akár egy nagy zakóval is távozhatnak.

Ronaldo és Benzema az Almería ellen - Fotó: AFP
A habfehérek hihetetlenül felszabadultan futballoztak, és gyönyörű helyzeteket mutattak be, de a második találatig egészen a 31. percig kellett várni. Ekkor Mesut Özilhez passzolták a labdát a jobb szélre, a német válogatott játékos csodálatos mozdulattal, külsővel ugratta ki Adebayort, a togó csatár pedig rutinból belőtte a Madrid második gólját (2-0). Özil a múlt héten is hasonló mozdulattal adott gólpasszt.

Ekkor már kevesen tettek volna sok pénzt az Almería feltámadásához, de meglepetésre szépíteni tudtak a sereghajtó vendégek. Crusat balról passzolt középre, a labda enyhén megpattant Ramos lábán, így a középen érkező Uche az eltolódott Real-védelem mellett könnyedén helyezett Dudek hálójába (2-1). A hazaiakat azonban nem zavarta meg a kapott találat, továbbra is rohamoztak. A félidő lefújása előtt Ronaldo passzolt remekül Benzema elé, de a francia csatár lövése a keresztlécen csattant a hajrában.

Fordulás után hatalmas egyenlítési lehetőség maradt ki, a 47. minutumban Corona fejelt a kapufára, onnan azonban kifelé pattant a labda, pedig Dudek már tehetetlen volt. Az ellentámadásból azonban gól született a másik oldalon. Ronaldót rúgták föl a kaputól 35 méterre, Benzema nem várt a szabadrúgásra, megindult Esteban kapuja felé, öt védő között beverekedte magát a büntetőpontig, majd berúgta csapata harmadik találatát (3-1). A hazaiak nemes egyszerűséggel akkor szereztek gólt, amikor akartak. És akartak.

Az 52. percben Kaká passzolt Cristiano Ronaldo elé, a portugál a kapust már kicselezte, egy becsúszó védő azonban a gólvonalról mentett. Vesztére a felszabadítás épp Adebayor elé került, aki gondolkodás nélkül bombázta második gólját a hálóba (4-1). Tíz perccel később a duplázó togói indította Ronaldót, ő egyből passzolt a középen üresen érkező Benzema elé, a francia ék pedig állítgatás nélkül Esteban lábai között lőtt a kapuba (5-1).

Adebayor a 73. percben tette fel a koronát a szombat esti teljesítményére. Ekkor végezte el ugyanis a csereként beállt Granero azt a szögletet, amiből a Manchester Citytől kölcsönbe érkezett csatár megrúgta harmadik gólját (6-1). Ronaldo pedig öt minutummal később. A Real legeredményesebb támadója az Almería térfelének közepétől vezethette a játékszert, és mivel senki nem lépett ki rá, 17 méterről kapura lőtt, Esteban pedig nem tudta védeni a hosszú sarokba tartó löketet (7-1). A luzitán klasszis ezzel 40 (vagy már 41) gólnál járt a bajnoki szezonban.

Idő közben Jerzy Dudeket is lehozta Mourinho, akinek sorfalat állnak a pályán lévő csapattársak, helyére Jesus Collado érkezett az utolsó percekre. A közönség a lengyel hálóőr nevét skandálva tisztelgett a visszavonuló portás előtt, aki láthatóan elérzékenyült a búcsú során.

A parádénak ellenben még nem volt vége. Egy Özil-Ronaldo összjáték után a friss rekorder tekert középre egy csel után, a center pozíciójában érkező Joselu pedig élete első élvonalbeli találkozóján megszerezte első gólját (8-1). A fiatal játékos a hazaiak utánpótlásából került Mourinho keretébe. Az eredmény láttán a játékvezetőnek nem volt oka hosszabbítani, így a rendes játékidő letelte után azonnal lefújta az összecsapást, hogy véget vessen az Almería szenvedésének. A Real Madrid négy ponttal (92-t szereztek) a Barcelona mögött a második helyen végzett a 2010-2011-es szezonban, Cristiano Ronaldo pedig megdöntötte Zarra és Sánchez gólrekordját, és 40 gólig jutott 38 forduló alatt. A vendégek ellenben utolsóként zárták az idényt és szeptembertől a másodosztályban szerepelnek.

Primera División, 38. forduló:

Real Madrid-Almería: 8-1 (2-1)

Gólszerző: Ronaldo (4., 77.), Adebayor (31., 52., 73.), Benzema (48., 63.), Joselu (87.) ill. Uche (33.)

megosztom