Német Kupa

A Schalke kiütéssel nyerte meg a trófeát a Duisburg ellen

A másodosztályú Duisburg semmiféle ellenállást nem tudott tanúsítani a remekül játszó gelsenkircheni csapat ellen, amely 5-0-s győzelemmel nyert a fináléban.

A Schalkénak ötször volt alkalma ünnepelni- fotó: AFP

A Német Kupa 1935 óta íródó története során csupán 13 alkalommal fordult elő, hogy olyan csapatok játszották a finálét, amelyek között osztálykülönbség volt, 2001-ben például épp a Schalke nyerte a trófeát, miután 2-0-ra legyőzte az akkor harmadik vonalbeli 1. FC Union Berlint. A Duisburg és gelsenkircheni ellenfele eddig mindössze egyszer találkozott egymással a Német Kupában, az 1965/66-os szezon egyik nyolcaddöntős párharcában, amelyet a Duisburg nyert 6-0-ra.
A berlini mérkőzésnek a trófeán túl még két komoly tétje volt: a pénzdíj és az Európa Ligában való indulási jog.

A fináléba kerüléshez mindkét együttesnek öt fordulót kellett túlélnie, a Duisburg összecsapásai egyszer sem dőltek el hosszabbításban, s a gárda az öt kör alatt mindössze két gólt kapott, s 11-et rúgott. A Schalke a negyeddöntőben csak a ráadásban tudta legyőzni a Nürnberget, a többi találkozóján a rendes játékidőben diadalmaskodott - az elődöntőben legyőzve a címvédő Bayern Münchent -, összesen nyolcszor talált az ellenfelek hálójába, s csak három gólt kapott.

Már az első perctől átvette a kezdeményezést a furcsa, lilás mezben pályára lépő Schalke, negyedóra elteltével Papadopulosz fejelt kapura 8 méterről, Yelldell szögletre paskolta a bal felsőbe tartó labdát. Három percre rá már nem hibázott Ralf Rangnick csapata, Farfán passza után tolt egyet befelé Draxler, majd 17 méterről a jobb sarokba hatalmas gólt zúdított (0-1).
Alig ocsúdtak fel a duisburgiak, máris megkapták a másodikat is. A 22. percben megint Farfán passzolt remekül a társához, ezúttal Huntelaar elé, aki jobbról, 8 méterről passzolt a kapuba (0-2).

Ezt követően kicsit ki tudott jönni a szorításból a Duisburg, Sahannak és Schäfflernek is volt egy lövése, ám ezek nem okoztak problémát Neuernek. A 42. percben aztán végleg eldőlt a találkozó: Farfán bal oldali szöglete után a rövidre berobbanó Höwedes csúsztatott közelről a kapuba (0-3).

Így több mint megnyugtató háromgólos előnnyel vonult szünetre a gelsenkirceni együttes.
A második játékrészből még egy perc sem telt el, amikor Jurado 12 méteres lövését védte Yelldell, a kipattanót nem érte el a spanyol. Az 55. percben aztán folytatódott a Schalke-parádé: Huntelaar ugratta ki Juradót, aki 18 méterről a bal alsóba passzolt (0-4).
Húsz perccel a vége előtt a duisburgi védelem újabb gólt hozott össze: a büntetőterületen belül adták el a labdát, Huntelaar pedig 10 méterről a jobb alsóba lőtte második gólját (0-5).

A találkozó eredménye az utolsó 20 percben már nem változott, így a Schalke egy randkívül sima mérkőzésen megérdemelten nyerte meg a Német Kupát.

Duisburg-Schalke 04 0-5 (0-3)

Berlin, Olimpiai Stadion, 74 244 néző

Gólszerző: Draxler (18.), Huntelaar (22., 70.), Höwedes (42.), Jurado (55.),