Angol foci

Utoljára volt kora délután az FA kupa-döntő

  • VNA

Vélhetően idén utoljára rendezték meg kora délután az angol labdarágó FA Kupa döntőjét. A szurkolók és a média is a későbbi kezdést erőltetné.

Roberto Mancini, az FA-kupával a kezében a Wembley Stadionban.
Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) tájékoztatása alapján a szombati Manchester City - Stoke City találkozó volt az utolsó olyan FA-kupa finálé, amelyet a megszokott három órás (magyar idő szerint négy órás) időpontban rendeztek meg. „Több felmérést is végeztünk arra vonatkozóan, hogy a szurkolók mikor szeretnék látni a döntőt, és a televízió pedig mikor tartaná optimálisnak annak lebonyolítását. Szerencsére most kivételesen a két dolog egybecseng, így a kora esti, negyed hatos kezdési időpont látszik körvonalazódni a jövőben.” - mondta David Bernstein, az FA elnöke

Az idei döntőt - a kora délutáni időpont ellenére - az ITV nevű kereskedelmi adón Nagy-Britanniában átlagosan 5,8 millió nézte (41,9%-os share mellett), míg a fizetős ESPN csatornán átlagosan 410.000 nézőt vonzott (2,9%-os share). Mindkét közvetítő társaság a lefújás előtti percekben regisztrálta a legmagasabb nézettséget, ekkor összességében közel nyolc millióan nézték a Manchester City sikerét. Az FA azt is szorgalmazza, hogy a kupafinálé újra váljon el a bajnoki menetrendtől, és legyen a szezon végső lezárása. Most szombaton négy bajnoki találkozót is rendeztek kora délután, nem sokkal a Wembley stadionban rendezett döntő előtt, így a média figyelme (a United bajnokavatása okán is) megoszlott a két manchesteri klub sikere között. „Mindent megteszünk azért, hogy a kupadöntő rangját még inkább előtérbe helyezzük, és legyen egy olyan nap a versenynaptárban, ami csak erről a mérkőzésről szól. Ez viszont még biztosan nem jövőre lesz, hiszen akkor Európa-bajnokságot rendeznek a nyáron” - mondta Bernstein.