London 2012

Anglia dél-nyugati csücskéből indul útjára a fáklya

  • MTI

Anglia dél-nyugati szegletéből indul útjára napra pontosan egy év múlva a 2012-es londoni olimpia fáklyája, melyet 70 napon át és 8 ezer mérföldön (12 ezer km) keresztül visznek körbe a szigetországban.

A játékok szervezőbizottsága (LOCOG) szerdán jelentette be, hogy a fáklya 2012. május 18-án érkezik az Egyesült Királyságba Görögországból, s a dél-nyugati partvidékről indulva, nyolcezer fáklyahordozó segítségével Walesen, Észak-írországon és Skócián keresztül jut el a londoni Olimpiai Stadionban július 27-én sorra kerülő megnyitó ünnepségre.

"Az olimpiai láng az út során az Egyesült Királyság összes országát és régióját érinti majd, bemutatva ezzel, hogy kik vagyunk és hol élünk" - fogalmazott Sebastian Coe, a LOCOG elnöke.

A londoni szervezők egyszerűbb és olcsóbban kivitelezhető útvonalat álmodtak meg, mint a 2008-as pekingi olimpia előtt lebonyolított nemzetközi stafétáé volt, amely túlságosan nagyratörőnek és drágának bizonyult. Ráadásul több országban - így Angliában is - a láng útját számos, helyenként erőszakos incidens kísérte az emberi jogok helyzetét bíráló és Tibet függetlenségét követelő tüntetők miatt.

A kínai játékokat megelőző tapasztalatokra alapozva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) betiltotta a nemzetközi stafétát, s bár a tilalom hivatalosan csak a 2014-es szocsi téli olimpia idején lép életbe, a LOCOG már korábban bejelentette, hogy a fáklya az Egyesült Királyságon belül marad majd az útja során.