Európa Liga

A Porto magabiztos, a Bragánál álmodoznának - szerinted mi lesz?

Szerdán este Dublinban rendezik a labdarúgó Európa Liga 2011-es döntőjét, amelyen két portugál csapat, a bajnokságot 21 pontos előnnyel megnyerő Porto, és az ősszel a Bajnokok Ligájából kieső, tavasszal azonban meglepetésre az EL-mezőnyön végigmenetelő Braga játssza. Persze lehet, hogy utóbbi kapcsán túlzás menetelésről beszélni, hiszen általában szűk győzelemekkel vagy idegenben lőtt gólokkal jutott tovább, míg a Porto valóban látványos, sokgólos mérkőzéseken múlta felül az ellenfeleket. Vajon beigazolódik a papírforma Írországban?

A Porto sorozatot a selejtező utolsó körében kezdte, és 7-2-es összesítéssel búcsúztatta a Tőzsér Dánielt is foglalkoztató Genket. A csoportkör majdnem hibátlanul sikerült, csak a Besiktas elleni hazai 1-1 miatt nem lettek hibátlanok. Egyébként idegenben a törököket is legyőzték, ahogy a Rapid Wient és a CSZKA Szófiát is oda-vissza. A legjobb 32 között a Sevilla ellen nehezebben ment a továbbjutás, csak az idegenben lőtt gólnak köszönhetően lett meg a siker. A következő körben a CSZKA Moszkván jutottak túl kettős győzelemmel, majd jöttek az igazi parádék: két meccsen tizet lőttek a Szpartak Moszkvának, és hazai pályán 5-1-re verték a Villarrealt. Ennek köszönhetően idegenben már a 3-2-es vereség is belefért.

André Villas-Boas és tanítványai tehát eddig remekül szerepeltek, és magabiztosan készülnek a döntőre is. "Már kilenc hónappal ezelőtt is a végső győzelem volt a célunk" - kezdte nyilatkozatát a Porto vezetőedzője. "Egy hozzánk hasonló klubbal szemben elvárás, hogy mindent meg akarjon nyerni, és már a szezon korábbi szakaszában elért eredményeink is szándéknyilatkozatnak tekinthetők. Csak a saját játékunkat kell játszanunk, hiszen az juttatott minket idáig. A Bragát azonban nem becsülhetjük le, hiszen az Európa Ligában minden ellenfelét legyőzte, bármekkora favorittal nézett is szembe."

A Braga játékosai edzenek a Dublin Stadionban a Porto elleni Európa Liga-döntő előtt 2011 májusában

A kisebbik portugál együttes valóban elért néhány meglepő eredményt. Már az is szenzációszámba ment, hogy a Bajnokok Ligájában indulhattak, az azonban nem keltett megrökönyödést, hogy a csoportkör után búcsúztak. Azért az Arsenalt így is legyőzték hazai pályán, amivel gyakorlatilag elintézték az Ágyúsok búcsúját is, hiszen Fabregasék így a Barcelonával kerültek szembe, és ki is estek. Más kérdés, hogy a csoportot megnyerő Sahtar is belefutott a késbe egy körrel később a katalánok ellen...

Visszatérve a Bragára: az EL-mezőnyhöz a legjobb 32 között csatlakoztak, és elsőként a Lech Poznant búcsúztatták 2-1-es összesítéssel. A nyolcaddöntőben már hangzatosabb sikert értek el, miután hazai pályán egy tizenegyesgóllal 1-0-ra legyőzték a Liverpoolt, idegenben pedig kihúzták 0-0-val a mérkőzést. A következő fordulóban is szerencsések voltak, Kijevben 1-1 Huszev öngóljával a Dinamo ellen, otthon pedig egy újabb 0-0-lal kiharcolták a továbbjutást. Az elődöntőben ők már portugál ellenféllel találkoztak, a Benficán jutottak túl. Lisszabonban 2-1-re kikaptak ugyan, de Bragában 1-0-ra nyerve a fináléba kerültek.

Domingos Paciencia joggal lehet tehát büszke arra, hogy a 90 éves klubot története első nemzetközi kupadöntőjébe vezette. "Álomszerű, hogy eljutottunk Dublinba, és egyelőre nem is akarok felébredni" - mondta a szakvezető. "Még egy napig álmodozni akarok, és amikor felébredek, a kezemben akarom tartani a kupát. Csak a trófea érdekel. Azt akarom látni, hogy a játékosaim felemelik a mérkőzés után. Igazából nem aludtam jól, rengeteg lehetőség pörgött a fejemben. Ironikus, hogy pont a Portóval játsszuk a döntőt, de hiába ők a favoritok, nem mehetnek biztosra. 1987-ben, amikor én ott játszottam, nem mi voltunk a favoritok a BEK-döntőben, mégis legyőztük a Bayern Münchent."

Helton, a Porto kapusa a Braga elleni Európa Liga-döntő előtti hivatalos sajtótájékoztatón 2011 májusában

Ami a két csapat közös múltját illeti, nemzetközi kupában még sosem találkoztak, de mivel mindkettő portugál, otthon persze összefutottak már néhányszor. Az eddigi 131 mérkőzésükből 92-t nyert meg a Porto és csak 17-et a Braga. Kupadöntőt eddig kétszer játszottak, 1977-ben 1-0-ra, 1998-ban pedig 3-1-re nyertek a Sárkányok. A minhói Harcosok legutóbb 2009 szeptemberében nyertek hazai pályán, az utolsó kilenc találkozóból az volt az egyetlen diadaluk.

Döntőbeli tapasztalata természetesen a Portónak van több, hisz a Braga eddig csak négy hazai kupafináléban szerepelt. A már említett két vesztes meccsen kívül 1966-ban nyertek a Vitória elleni, 1982-ben pedig kikaptak a Sportingtól. A kék-fehérek 27-ből 15-ször megnyerték a hazai döntőt, és kilenc alkalomból hatszor nemzetközi színtéren is diadalmaskodtak. Kétszer a BEK-ben illetve a BL-ben, egyszer a korábbi UEFA-Kupában, egyszer az Európai Szuperkupában és kétszer a Világkupa döntőjében.

Villas-Boas nyilvánvalóan építeni fog Falcao teljesítményére, aki már az elődöntőben túlszárnyalta Jürgen Klinsmann korábbi rekordját azzal, hogy egy idényben már 16 gólig jutott. A másik oldalon jóval szerényebben teljesítettek a csatárok, Alan két találatnál jár, ahogy Lima is, de ő az egyiket még a BL-ben lőtte.

A Porto még egy csúcsot megdönthet, André Villas-Boas a maga 33 évével és 213 napjával a legfiatalabb európai kupát nyerő tréner lehet. Csapatának kapusa, Helton alig fiatalabb nála, épp szerdán este ünnepli a 33. születésnapját. Sereno szintén szülinapos, de ő még csak 26-nál jár.

Európa Liga, döntő

FC Porto-SC Braga

Dublin szerda 20:45; Tv: Digi Sport, Story 4 Tv