Férfi vízilabda ob I

Története során először bajnok az Eger

  • MTI
megosztom

Az Eger nyerte a Vodafone férfi vízilabda ob I 2010/11-es idényét, miután a döntő keddi, hazai visszavágóján 8-6-ra legyőzte a címvédő Vasas együttesét, s így 15-14-es összesítéssel jobbnak bizonyult riválisánál.

Az Eger története első bajnoki címét nyerte férfi vízilabdában

Eredmény, Vodafone ob I, döntő, visszavágó:
ZF-Eger – TEVA-Vasas-UNIQA 8-6 (1-1, 2-2, 2-3, 3-0)
A góldobók: Hosnyánszky 3, Graham 2, Kovács G., Kis G., Biros 1-1, illetve Boskovic 2, Katonás, Vámos, Steinmetz, Kiss G. 1-1
Győztes: az Eger, 15-14-es összesítéssel.

A kétmeccses finálé nyitótalálkozóján egytalálatnyi különbséggel győzött a Komjádi uszodában a Vasas, ennél fogva a keddi összecsapás "képlete" így hangzott: fővárosi siker vagy döntetlen estén az angyalföldi alakulat a bajnok, egygólos hazai sikernél hosszabbítás következik, kétgólosnál pedig a hevesi együttesé az elsőség.

A nyitányt – a Bitskey-uszoda szurkolókkal dugig tömött nézőtere előtt - a tömény idegeskedés jellemezte mindkét oldalon, öt percen át nem esett találat sem itt, sem ott, vagy rossz kísérletek miatt, vagy éppen remek kapusalakítások következményeként. Mígnem aztán a hazaiak egyik pekingi olimpiai bajnoka, Hosnyánszky Norbert bombázott távolról is magabiztosan Nagy Viktor hálójába. Ám Katonás Gergő kényszercenterként is betalált egy kettős kiállítás kínálta lehetőséget kiaknázva (1-1).

A második negyedben a fiatal Vámos Márton vette be igen messziről pattintott lövéssel a háromszoros ötkarikás aranyérmes Szécsi Zoltán kapuját, de az egriek kanadai balkezese, Kevin Graham rögtön válaszolt (2-2). Mindkét mozzanat a játékrész elejére esett, utána viszont újfent gólmentes percek következtek, annak jeleként is, hogy a tökéletes megnyugvás még egyik csapatnál sem következett be. Kevesebb, mint két perccel a nagyszünet előtt aztán fórból Kovács Gábor vágta be az egri vezetést jelentő harmadik hazai találatot (3-2). Emberelőnyből azonban a Vasas horvát világ- és Európa-bajnoka, Miho Boskovic egalizált (3-3).

Az ötperces pihenőt a hazaiak "heverték ki" előbb, mert bár a hat az öt elleni játéknál a vendégek felvették a szokásos "sündisznóállásukat", élő falat alkotva kapujuk előtt, ez sem segített Hosnyánszky löketével szemben (4-3). A Vasas azonban duplán válaszolt: előbb Boskovic, majd Steinmetz Barnabás volt eredményes (4-5), viszont a házigazdák olimpiai bajnok centere, a szemfüles Kis Gábor egy "lecsorgó" labdát közelről a hálóba pöckölt (5-5). Csakhogy még a negyed végén büntetődobást ítéltek a Vasasnak, s a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely balkeze nem remegett meg (5-6). Egyenlítésnyi idő még maradt, úgy festett, Kis ejtése Nagy fejéről megcsúszva a gólvonal mögött landolt, ám a gólbíró szerint nem ez történt...

Nem volt mit vitatni viszont a negyedik negyed nyitányakor: a három olimpiai aranyat is birtokló Biros Péter kíméletlenül bombázott a kapuba (6-6). Sőt kevéssel később már az Egernél volt az előny: Graham fórból lőtte be a hetedik hazai gólt (7-6). A nyolcadikat viszont ellentétes bírói ítélet után nem adták meg, pedig Binder Szabolcs ívelése a kapuba hullott, ám lehet, hogy előtte víz alá vitte a labdát. Végül aztán mégis meglett a 8-6: a triplázó Hosnyánszky "zúzta be" az oly fontos találatot. Az utolsó támadást a Vasas vezethette: ha belövi, hosszabbítás, ha nem, vége a meccsnek. Boskovic azonban elrontotta, rosszul passzolt, az Eger pedig megtartotta labdát, amíg leperegtek az utolsó másodpercek is...

A színvonalat illetően igen, a meccs hőfokát, a kellő izgalommennyiséget illetően azonban nem érhette szó a ház elejét: a feszültséget jobban kezelő, kevesebbet rontó hazai pólós alakulat összességében megérdemelten győzött, és szerezte meg történetének első bajnoki címét.
A trónfosztott Vasasnak ezúttal – négy egymást követő elsőség után – be kellett érnie a második hellyel, a bronzérmes pedig – akárcsak tavaly – a Szeged lett.

További eredmények:
Rájátszás a 9-13. helyért, 10. forduló:
OSC - BVSC-Zugló 10-8 (3-2, 4-2, 2-2, 1-2)
Később:
UTE - Bodrogi Bau-Szentesi VK 21 ó

Korábban:
az 5. helyért, visszavágó:
Szolnoki Főiskola-KÖZGÉP - FTC-Fisher Klíma 7-7 (2-2, 3-1, 2-3, 0-1)
A párharcot 17-14-re nyerte a Szolnok.

megosztom