NBA előzetes

Rutin a sebesség ellen - keződik a nyugati főcsoportdöntő

  • Maruzsa István

A keleti főcsoportdöntő már zajlik az NBA rájátszsában, kedden este pedig a Dallas Mavericks és az Oklahoma City Thunder is elkezdi a maga párharcát a Nyugati Főcsoportban. Nézzük, hogy miért fog többet érni a Dallas rutinja és csapategysége, mint a Thunder sebessége és fizikai ereje!

Jason Terry, a Dallas Mavericks védője örül egy hárompontos után a Los Angeles Lakers ellen.
A Los Angeles Lakers finoman szólva nem felelt meg az elvárásoknak. Az már az alapszakasz közben is érződött, hogy a kétszeres címvédő nem a régi, de az akkor mutatott nem túl meggyőző játékot betudhattuk a még megengedhető lazításnak, amit egy jó, de nem ereje teljében lévő csapat megengedhet magának - legalábbis én betudtam. Ehhez képest meglepő, hogy a Dallas kisöpörte a Lakerst. Nem az a nagy csoda, hogy a Mavericks - amelyben Nowitzki folyamatosan parádézik, és hol Marion, hol Kidd, hol Stojakovic, hol pedig Terry kiemelkedőt nyújt - továbbjutott, hanem maga a söprés ténye. No, meg a 122-86-os végeredménnyel zárult utolsó találkozó.

Phil Jackson elképesztő karrierjét - 11 bajnoki cím, a legjobb győzelmi mutató az összes Hírességek Csarnokába beiktatott edző között, pozitív mérleg minden egyes szezonban, stb. - tehát meglehetősen csúnyán zárták le a fiai. A Zen Mesternek állítólag különleges kihívással kellett szembenéznie az idei rájátszásban, egyes hírek szerint ugyanis Shannon Brown ágyba vitte Pau Gasol barátnőjét, amit a spanyol érthető módon nem viselt túl jól. Pláne, hogy Kobe Bryant állítólag tudott a dologról, de megpróbálta eltitkolni a center elől. Az addig is hajszálon függő cspategység pedig állítólag ennek köszönhetően hullott atomjaira. Vagy csak simán elfáradtak, és kellett valami magyarázat...

A másik oldalon sokkal tovább tartott a párharc, az Oklahoma City ugyanis csak a hetedik mérkőzés után jutott túl a története legsikeresebb szezonját futó Memphisen. A Thunder rögtön az első meccsen eladta a pályaelőnyt, és azt csak a negyedik találkozón tudta visszavenni. Ezt követően már a papírforma érvényesült: hazai pályán 3-2-es előnyt szerzett az OKC, de a Grizzlies sem hagyta magát otthon kiütni, idegenben azonban kevés volt a nyolcadik kiemelt az újabb győzelemhez.

A Chicago és a Miami már vasárnap elkezdte a keleti főcsoportdöntőt - egy meglepően nagy arányú Bulls-győzelemmel -, és kedden a Dallas valamint az Oklahoma City is hozzáfog a maga párbajához. Adódik a szokásos kérdés: a söpréssel nyerő, és napok óta pihenő, de esetleg berozsdásodó Mavericks vagy a meccsritmusban tartott, de esetleg fáradt Thunder kezd jobban?

Bárhogy is lesz, mindenképp a Dallas a párharc esélyese.

Januárban megszerezték Stojakovicot, a liga egyik legjobb tripladobóját. A szerbnek ugyan nem kiegyensúlyozott a teljesítménye, de amikor megy neki, akkor nagyon megy. Átlagban 52 százalékban dobálja be a távoli kísérleteket, és ahogy azt a Lakers megtapasztalta a harmadik, de különösen a negyedik meccsen, erre kimondottan építhet a Mavericks.

Jason Kidd öregszik ugyan, de még mindig kiemelkedő képességű irányító. A Portland ellen 42 pontot szerzett az első két mérkőzésen, és bár ezt a teljesítményt - szinte természetes módon - nem tudta állandósítani, az asszisztjai és a védekezése a folytatásban is sokat jelentettek.

Jason Terry továbbra is az egész NBA egyik legjobb cseréje. Átlagban 18 pontot tett hozzá meccsenként a Dallas eddigi rájátszásbeli teljesítményéhez, és mezőnyből több mint 50 százalékkal dobott.

Végezetül pedig Dirk Nowitzkit kell ellővennünk a támadóoldalon. A német általában nem sok látványos dolgot csinál, csak végigzakatolja a meccseket, és szór legalább 25-30 pontot. A Portlandben nem nagyon volt senki, aki elhomályosíthatta volna, a Lakersben meg hiába volt ott Kobe Bryant, messze elmaradt mögötte.

Természetesen még egyetlen meccset sem nyert a Dallas, és a Thunder nyilvánvalóan nem fogja ingyen adni magát. Náluk is van néhány erős pont.

Elsőként Kevin Durant, az alapszakasz legjobb dobója, aki 39 ponttal segítette csapatát a Memphis elleni utolsó mérkőzésen. Vele szemben várhatóan Shawn Marion fog védekezni, akinél jóval gyorsabb, a kérdés, hogy Marion rá tudja-e terelni Durantet a Dallas nagyembereire, hogy ők megállíthassák. Másodszor ott van Westbrook, aki szintén könnyen megkerülheti az irányítókkal szemben általában védekező Terryt. Harmadszor pedig az Oklahoma City erős embereit Kendrick Perkinst és Serge Ibakát említem, akikkel szemben Tyson Chandlernek kell megmutatnia, hogy miért mondják, hogy a Dallas védekezésének alappillére.

Összességében a Thunder a fiatalabb, erősebb, gyorsabb csapat, a Dallas azonban komplettebb, tapasztaltabb, és a játékosai pontosan tudják, hogy mikor mit kell játszaniuk. Ha a Mavericksnél a kissé korosabb ízületek bírják a terhelést, akkor tovább fognak jutni Nowitzkiék.

NBA főcsoportdöntőinek állása