Eredivisie

Az Ajax nyerte a bajnokságot, a PSV ikszelt és csak harmadik

Bár előzetesen a Twentét vélték esélyesebbnek, az Ajax 3-1-re megverte hazai pályán az enschedei csapatot a holland "bajnoki döntőben", az Eredivisie 34., záró fordulójában, és 2004 után ismét aranyérmet ünnepelhetett az amszterdami alakulat. Dzsudzsák Balázs klubja, a PSV nem tudta legyőzni a Groningent, így csak a harmadik, helyen végzett, így az Európa Ligában indulhat ősszel.

Eredivisie, 34. forduló:
Ajax-Twente 3-1 (1-0)
Gólszerző: Siem de Jong (23., 78.), Landzaat (46. - öngól), illetve Theo Janssen (47.)

Az Ajax játékosainak gólöröme Sim de Jong első gólja után A Twentéből Bryan Ruiz már az első percben helyzetbe került, az ötös jobb sarkáról a sérült Maarten Stekelenburgot helyettesítő Vermeerbe lőtte a labdát. A másik oldalon a harmadik percben Sulejmani beadása Mihajlov kapus kezében landolt. Kemény iramot diktáltak a csapatok, a vendégek főleg a széleken erőltették a támadásokat. A kezdeti megilletődöttség után aztán feléledt az Ajax, Sulejmani volt a legaktívabb, a 19. percben a kapu fölé tüzelt. Majd a 23. percben góllá érett a elmúlt percekben állandósul nyomás a Twente kapuja előtt: van der Wiel adott zseniális labdát jobbról a hosszú oldalon álló Siem de Jongnak, aki néhány méterről kapásból a kapuba vágta azt (1-0).

A Twente előtt a 35. percben volt nagy lehetőség az egyenlítésre, Chadli labdájáról centikkel maradt le a jobb oldalon megiramodó Landzaat. A 45. percben már eltalálta a középpályás a labdát, alig lőtt középről a kapu fölé-mellé. Az eredmény nem változott a lefújásig, 1-0-ás hazai előnnyel vonultak szünetre a csapatok. Bár előzetesen a Twentét jósolták esélyesebbnek, az első félidőben kifejezetten jól játszott az Ajax, megérdemelten állt nyerésre, és pillanatnyilag bajnoknak mondhatta magát.

Az előnyt a második félidő első percében növelte az Amszterdam: Gregory van der Wiel ezúttal is pazar gólpasszt adott, Denny Landzaat pedig gyönyörű csukafejessel segítette a labdát - a saját kapujába (2-0). A középkezdés után viszont szépített a Twente: Theo Janssen vágta húsz méterről, középről a labdát a jobb felsőbe (2-1). Az iram elképesztő volt, folyamatosan dolgozták ki a támadásokat a játékosok mindkét oldalon. A legnagyobb lehetőség talán Chadli előtt adódott a 77. percben, de a belga játékos a kapu fölé bólintott. A kontrából aztán ismét növelte előnyét az Ajax: Sim de Jong nagyszerű ütemben lépett el védőjétől, és a kifutó kapus mellett a kapuba passzolt (3-1).

A Twente egyre elkeseredettebben harcolt, de az idő egyre fogyott, és két gólt kellett volna szerezniük a bajnoki cím megnyeréséhez. Egyet sem tudtak, az Ajax teljesen megérdemelten nyerte a bajnoki döntőt, és ezzel az Eredivisie 2010-2011-es szezonját. Az amszterdami klub története 30. elsőségét hódította el, a decemberben kinevezett Frank de Boer első (fél)szezonjában máris aranyéremre vezette a csapatot. A fiatal tréner egyébként éppen ezen a napon ünnepelte 41. születésnapját.

Groningen-PSV 0-0

Andreas IsakssonA PSV-nek mindenképpen nyerni kellett volna, hogy esélye legyen a második, Bajnokok Ligája-selejtezőt érő pozícióra. Fred Rutten alakulata csak 0-0-ás döntetlent játszott a Groningen otthonában, így a tabellát sokáig vezető eindhoveniek csalódásra csak bronzérmesek lettek, vagyis az Európa Ligában indulnak ősszel.

Dzsudzsák Balázs eltiltása miatt nem segíthette a pályán csapatát, mivel nyári eligazolása egyre biztosabb, két hete, a Vitesse elleni hazai 2-1-el valószínűleg búcsúzott a szélső a szurkolóktól.

 

 

Willem II-NAC Breda 0-1 (0-0)
Gólszerző: Jenner (88.)
Horváth Gábor és Fehér Csaba sem volt a keret tagja a Bredában.

Roda JC- Heerenveen 0-0
Bodor Boldizsár a 64. percben váltotta Junkert a hazai csapatban.

Heracles-ADO Den Haag 3-0 (0-0)
Gólszerző: Overtoom (72. - tizenegyesből, 85.), Armenteros (88.)

Feyenoord-NEC 1-1 (1-1)
Gólszerző: Castaignos (43.), illetve Schöne (12.)
Babos Gábor volt a vendégek cserekapusa. A hazaiaknál Simon Krisztián nem cserélték be.

De Graafschap-VVV Venlo 1-0 (1-0)
Gólszerző: Poepon (6.)
Tóth Balázs a 76. percben állt be Kruijsen helyére.

Utrecht-AZ 5-1 (2-0)
Gólszerző: Mertens (10., 12., 85.), Wolfswinkel (82., 88.), illetve Martens (64.)

Vitesse-Excelsior 1-4 (0-0)
Gólszerző: Riverola (62.), illetve Guyon Fernandez (64.), Roorda (77. - tizenegyesből, 84.), Vincken (90.+3.)

Az Eredivisie 2010-2011-es szezonjának végeredménye:

A holland bajnokság végeredménye