Női kézilabda

A Larvik nyerte a Bajnokok Ligáját

  • VNA

Az idegenben szinte végig vezető norvég Larvik nyerte meg a Bajnokok Ligája sorozatot, miután összesítésben egy góllal múlta felül a spanyol Itxakót.

Gro Hammerseng gólöröme a Győr-Larvik kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzésen 2011-ben

Szombaton este Pamplonában rendezték a női kézilabda Bajnokok Ligája sorozat döntőjének visszavágóját. Az első találkozón Norvégiában a tavaly elődöntőig jutó Larvik két góllal (23-21) győzött az elődöntőben a Győrt búcsúztató spanyol Itxako ellen, így nem várhatta nyugodtan a visszavágót. A spanyol együttes hazai pályán különösen jól játszott ebben a sorozatban, így a több ezer sárga mezbe öltözött szurkolójuk bízott az újabb sikerben.

A Larvik azonban idegenben is remekelt az idei BL-ben, és a norvégok ezúttal is villámrajtot vettek. A gyors támadásokkal operáló Larvik a hetedik percben már 5-1-re vezetett, majd a tizenkettedik percben 2-7-nél már időt kellett kérnie a spanyoloknak, hiszen összesített hátrányuk ekkor már hét gól volt. Az időkérés jót is tett az Itxakónak, amely apránként elkezdte ledolgozni hátrányát, a 26. percre már két gólra (9-11) jöttek fel a spanyolok. Sőt mi több, a hektikusan alakuló utolsó másodpercekben még közelebb jöttek, így a szünetben már csak egyetlen góllal (10-11) vezetett a Larvik.

A második félidő elején továbbra is maradt a norvégok előnye, a vendégek rendre két-három góllal álltak jobban. Az első találkozón végig hatos falat védekező spanyolok így rákényszerültek arra, hogy megnyissák védekezésüket. Ez sem vezetett azonban eredményre, a remekül védekező norvég csapat ugyanis a huszadik percben már négy góllal vezetett (16-20). Ekkor még egy időkéréssel próbálta felrázni csapatát a spanyolok edzője - sikerrel. A 25. percben először egyenlített a végig az eredmény után loholó Itxako (21-21), de a norvégok fél perc alatt két góllal gyorsan válaszoltak.

Három perccel a lefújás előtt viszont megint egyenlő (23-23) volt az állás. Hammersenget ekkor már emberfogással kivették a spanyolok, és kapusaik is feljavultak, 2:07-el a vége előtt pedig először vezetett a házigazda (24-23), nem is csoda, ha a norvég edző időt kért, hogy megnyugtassa lányait. A norvég csapat végül elbukta a visszavágót, de egy gólt megőrzött otthon szerzett előnyéből. A döntő visszavágóján ugyan a következő szezonban Győrben szereplő beállós, Heidi Löke nem szerzett egyetlen gólt sem, és legjobbjaik is visszafogottabban játszottak (Hammerseng - 2 gól, Rigelhuth - 3 gól), de a norvégok így is megnyerték a trófeát. 

Az már a finálé előtt ismert volt, hogy mindenképpen új név kerül fel a Bajnokok Ligája-győztesek listájára, a Larvik lett a 22. csapat (az első norvég), amely meg tudta nyerni a hölgyek legrangosabb európai kupasorozatát. Szomorú érdekesség, hogy a középdöntő csoportkörben a Győr az oda-vissza eredményeket tekintve jobb volt a Larviknál (mindkét csapat idegenben nyert), de az elrontott elődöntő miatt végül mégsem Görbiczék emelhették magasba a trófeát.

Női kézilabda Bajnokok Ligája döntő visszavágó
Itxako (spanyol) - Larvik (norvég) 25-24 (10-11)
(összesítésben 47-46-al a Larvik győzött)