Jégkorong-vb

Északi rokonaink legyőzték az oroszokat, finn-svéd döntő lesz

  • MTI

A svéd után a finn válogatott jutott a vasárnapi fináléba a szlovákiai jégkorong-világbajnokságon, miután a péntek esti elődöntőben – többek között egy álomgóllal – 3-0-ra legyőzte az orosz csapatot.

Finn játékosok gólöröme a Finnország-Oroszország mérkőzésen a jégkorong világbajnokságon 2011 májusában

Jégkorong-világbajnokság, elődöntő:

Finnország-Oroszország 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)
gólszerző: Granlund (26.), Lajunen (48.), Immonen (50.)

Teltház, 10 ezer néző várta a csapatokat, a két együttesnek nagyjából fél-fél csarnok szurkolt. Sok magyar drukker is kilátogatott Pozsonyba, és ahogy jelezték: most már érdemes jönni, mert a vb-re kiadott csecsebecsék árengedménnyel kaphatók.

Az első harmadban ugyan nem esett gól, de az iram félelmetes volt.

A második felvonás viszont olyan találatot hozott, amelyről sokáig fognak még beszélni: a lendületesen korcsolyázó Granlund a kapu mögött a bot tollárra vette a korongot - már ez is bravúrnak számít -, majd a levegőben a léc alá kanalazta.

A vb - és talán a szezon - legszebb gólja!

Hat másodperc (!) múlva nőhetett volna a különbség, ám Barulin helyett a kapuvas mentett. Ahogy magukhoz tértek az oroszok, emberelőnyben ők is lőttek egy kapuvasat. A finnek nem álltak vissza védekezni, tovább támadtak, és nem sok hiányzott ahhoz, hogy növeljék előnyüket.

A záró harmadban Lajunen szemfülest gólt ütött: a hátsó palánkról visszapattanó korongot az alapvonalról a kapura tette, és az Barulin lábvédőjéről becsúszott. Két perccel később a Kovalcsuk kiállításából adódó előnyt értékesítette a vb-n immár nyolcgólos Immonen.

Ezzel létrejött az északiak álomdöntője. A svédek legutóbb 2006-ban voltak aranyérmesek, a finnek pedig - mind ez ideig egyszer - 1995-ben.

Korábban játszották:
Svédország-Csehország 5-2 (0-0, 2-1, 3-1)

Vasárnap:
a 3. helyért: Csehország-Oroszország 16:00
döntő: Svédország-Finnország 20:30