Sportgazdaság

A fizetős TV megölné a Forma-1-et

  • VNA

Bernie Ecclestone szerint a Forma-1-es sorozat halálát jelentené, ha a versenyeket csak fizetős televízión keresztül lehetne nézni.

A tv munkatársai filmezik Nick Heidfeld sisakját
Hetek óta hallani lehet a Forma-1 világában, hogy élénk érdeklődés mutatkozik a sorozat tulajdonosi jogának átvételére. Az egyik legkomolyabb érdeklődő az ausztrál Rupert Murdoch vezette pénzügyi csoport, amely a jelenlegi „főnök”-től, Bernie Ecclestone-tól szeretné átvenni a sorozat irányítását. A 80 esztendős brit sportvezető azonban egyelőre nem szeretné átadni a marsallbotot, főleg nem egy olyan üzleti csoportnak, amely fizetős televízióra vinné át a Formula-1-es versenyek közvetítését. Ecclestone még a Török Nagydíj előtt arról is beszélt, hogy a Murdoch-féle hatalomátvétel esélyét nullához közelinek tartja, és a téma melegen tartása is csak az ausztrál - amúgy szintén 80 éves - média mogul által uralt médiákban jellemző.

„Murdochnál jelenleg nincsen olyan nagy horderejű dolog, amelynek a közvetítései hatalmas vonzerőt jelentenének a közönségnek. A Forma-1 viszont ebből a szempontból egy tökéletes árucikk lehetne neki. Régóta próbálkoznak azzal, hogy megvásárolják tőlünk a televíziós jogokat, de nem adtuk el nekik, mivel a közvetítéseket nem ingyenesen sugároznák. Ők előfizetéses alapon működnek” - nyilatkozott a hivatalos F1-es honlapon Ecclestone.

A Murdoch érdekeltségébe tartozó News Corp céghálózat tulajdonában számos nagy európai országban található fizetős alapon működő televízió, így Nagy-Britanniában (BSkyB), Németországban (Sky Deutschland) és Olaszországban (Sky Italia) is. „Nem engedhetjük át a közvetítést ezeknek a társaságoknak. A Sky ugyan fantasztikus munkát végez, de ha a nézettségi adatokat nézzük, akkor nem tartanak sehol. Ezekkel a számokkal a Formula-1-es csapatoknak lehetetlen lenne szponzorokat találni. Ez a lépés öngyilkossággal érne fel a sorozat számára” - vizionálta az esetleges sötét jövőt Ecclestone. Az ügy persze ezzel még nincs lefutva, hiszen Murdochék a hírek szerint most a kisebb tulajdoni hányaddal rendelkezőket célozzák meg ötletükkel, így próbálván döntési helyzetbe kerülni az F1-es közvetítési jogok terén (is).