Forma-1

Pálya épül Görögországban is

  • VNA

Hiába van rendre pénzügyi válság az országban, a görögök az olimpia után Formula-1-es versenypályára sem sajnálnák a pénzt.


Zöld utat kapott egy Formula-1-es versenypálya megépítése Görögországban. A szerdai bejelentés után ugyanis most már hivatalos, hogy – a helyszínről évek óta szóló vita után - a kikötőváros Patrasz közelében az F1 világában megszokott sztenderdek szerinti aszfaltcsíkot hoznak létre. „Sok évbe tellett, amíg eddig a pontig eljutottunk.” – nyilatkozta a város egykori polgármestere, Evangelos Floratos. Görög lapértesülések szerint a pálya felépítése nagyjából három évet vesz majd igénybe, amelyre előzetesen 94,6 millió eurós költségvetéssel kalkulálnak a görögök. Bár a görög gazdaság pénzügyi válságáról az utóbbi időben rendre olvasunk az újságban, a projekt egyik fő finanszírozója mégis az állam lesz.

A görög parlament által még jóváhagyásra váró tervek szerint a patraszi pályán nem csak Formula-1-es futamokat lehet majd rendezni, de az itteni versenypálya alkalmas lesz motorversenyek rendezésére is. Az utóbbi időben minden új F1-es pálya építésével megbízott Hermann Tilke ugyanakkor nem hallott még a görög tervekről, sőt meg sem keresték őt. „Ez a hír számomra újdonság. Senkivel nem voltam még kapcsolatban a görög pálya ügyében, így nem is tudok róla semmit.” – nyilatkozta a német sztártervező.