Olimpia 2012

Pacquiao edzője segíti az amerikai ökölvívó válogatottat

  • VNA


A legendás Manny Pacquiao edzője, Freddie Roach segíti az amerikai ökölvívó válogatott olimpiai felkészülését.

Freddie Roach és Manny Pacquiao egy edzésen.
Új sztáredzővel bővült a londoni olimpiára készülő amerikai ökölvívó válogatott stábja. A május elején létrejött megállapodás értelmében ugyanis a legjobb amerikai ökölvívókat Freddie Roach is ellátja majd tanácsokkal, aki többek között a brit Amir Khan valamint a fülöp-szigeteki Manny Pacquiao edzésmunkáját is irányítja. A híres edzőt korábban a fülöp-szigeteki olimpiai bizottság is felkérte erre a feladatra, de azt a lehetőséget még elutasította. „Ezúton is szeretném megköszönni Freddie-nek és csapatának, hogy elfogadta a felkérést, és segíteni akar abban, hogy amatőr bokszolóink a legjobban tudjanak felkészülni a londoni játékokra” - mondta Scott Blackmun, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) egyik vezetője.

Roach egykoron maga is amatőr, majd profi ökölvívó volt, majd a szamárlétrát végigjárva jutott el az edzői hierarchia csúcsára. Az elmúlt húsz évben számtalan klasszis dolgozott a kezei alatt, köztük 17 olyan ökölvívó is, aki a profik között lett világbajnok. „Az olimpiai érem hatalmas eredmény a sport világában. Megígérem, hogy mindent megteszek azért, hogy az amerikai fiatalok optimális állapotban érkezzenek jövőre a londoni olimpiára. Ez az együttműködés egy új és izgalmas fejezet az életemben, amelyet már alig várok” - mondta Roach a bejelentéskor, amelyre a múlt héten szombaton rendezett Pacquiao-Mosley találkozó előtt került sor Las Vegasban.

A korábban a sportágat uraló amerikai ökölvívók az utóbbi olimpiákon nem szerepelnek valami fényesen (Sydney, Athén és Peking összesen csupán egyetlen aranyérmet hozott számukra, Andre Ward révén 2004-ben), ráadásul legutóbb a kínai fővárosból csupán egyetlen bronzéremmel tértek haza. Freddie Roach május végén kezdi meg a munkát és akkor csatlakozik a Colorado Springsben található olimpiai edzőközpont stábjához.