Legendák

Lóránt Gyula hamvait pénteken temetik újra Kőszegen

  • MTI

Hazatérte után újratemetik Lóránt Gyulának, a legendás Aranycsapat egykori középhátvédjének hamvait pénteken szülővárosában, Kőszegen - tájékoztatták az MTI-t a temetés és a tiszteletére rendezett emlékünnepségek szervezői.

Lóránt Gyula 37 alkalommal volt tagja a magyar válogatottnak, 1952-ben, Helsinkiben olimpiai bajnok lett, 1953-ban szerepelt az évszázad mérkőzésén, és az 1954-es világbajnokság döntőjében is. 1981-ben a görögországi Szalonikiben hunyt el, ahol a PAOK vezetőedzője volt. Földi maradványait a németországi Endingenben temették el, hamvait felesége és lánya kezdeményezésére hozták most haza.

A sportoló urnáját előbb a kőszegi temetőben ravatalozzák fel, ahol tisztelői reggel nyolc órától róhatják le kegyeletüket, eközben a Jézus Szíve-templomban emlékező gyászmisét tartanak.

A búcsúztató és Lóránt Gyula hamvainak temetése - családtagjai mellett várhatóan neves sportolók és közéleti személyiségek részvételével - délelőtt 10 órakor kezdődik a kőszegi temetőben. 11 óra 30 perckor a városi múzeumban, a Tábornokházban Lóránt Gyula emlékkiállítás nyílik, a róla elnevezett kőszegi sporttelepen pedig tiszteletére öregfiúk-mérkőzések kezdődnek, játszik a magyar válogatott, a Budapesti Honvéd, a Haladás VSE és a Kőszegi SE is. A találkozók szünetében adják át az I. Lóránt Gyula Utánpótlás Kupa díjait.

A szülővárosában zajló megemlékezések a Lóránt Gyula Sporttelepen érnek majd véget emlékművének megkoszorúzásával.