Heti 6:3

Djokovics és a Fradi női kéziseinek diadala, tragédia a Girón

  • DA

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos

1. Novak Djokovics elképesztő menetelése

Novak Djokovicsot a madridi tenisztornán sem tudták megszorongatniJanuár óta már 32 meccses győzelmi sorozatnál tart Novak Djokovics, aki idén minden tornát megnyert, amin elindult. Vasárnap a salakpályás madridi torna döntőjében verte a salakkirály Rafael Nadalt. A szerb teniszező akár már a jövő héten világelső lehet, de a Roland Garros után szinte biztos a trónfosztás. Ezt Nadal is jól tudja, elmondása szerint most már nem arra készül, hogy megvédje, hanem visszaszerezze trónját...Djoko verhetetlen 2011-ben, mentálisan elképesztően erős, és már technikai tudása is a többiek fölé emeli.

 

2. Öt góllal nyerte a női kézilabda KEK-döntő első felvonását a Ferencváros

Nyolc góllal is vezetett, végül öttel nyerte a Fradi a spanyol Alicante elleni KEK-döntő első, hazai mérkőzését. Bár még nem érezhetik páholyban magukat a lányok, az eredmény több, mint biztató, főleg annak tudatában, hogy a nemzetközi porondon idegenben eddig jobban szerepelt az FTC. Folytatás május 15-én vasárnap, Spanyolországban, ahonnan reményeink szerint a kupával térnek haza a lányok.

Szucsánszki Zita (labdával) a magyarok legjobbja volt az Alicante ellen

3. Hajnal Tamás az "új" Stuttgart vezéregyénisége

Hajnal Tamás gólöröme a Hannover ellen2007-ben bajnok, 2009-ben bronzérmes, tavaly hatodik volt a német elsőosztályban a VfB Stuttgart, a Bundesliga egyik legnagyobb múltú futballklubja, hogy aztán a tavaly ősszel története egyik legnagyobb mélyrepülését produkálja. Decemberben a vezetők aztán megelégelték, hogy Jens Keller vezetésével - aki október 13-án Christian Gross helyére érkezett - 16 mérkőzésen mindössze három győzelmet és három döntetlent tud felmutatni a csapat, és a 17., kieső helyen áll, és Bruno Labbadia személyében új edzőt neveztek ki. Labbadia leigazolta januárban a Dortmund meccseit csak a lelátóról figyelő Hajnal Tamást, nem titkolva, hogy kulcsszerepet szán a magyar középpályásnak. Légiósunk bizonyított, hamar vezéregyénéséggé nőtte ki magát a sváboknál, és bár sérülései miatt nem mindig állt a klub rendelkezésére, amikor játszott, szinte mindig győzelemre vezette a Stuttgartot. 11 fellépésén három gólt szerzett és négy gólpasszt osztott ki, elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a csapat már biztosan az élvonal tagja lesz a ősszel is, sőt, még az első tízben is benne lehetnek. Hajnal szerződése a bentmaradással két évvel automatikusan meghosszabodott, és elmondása szerint már nagyon várja az új kihívásokat a VfB-vel.

4. Másodikként Pars Krisztián szerzett londoni olimpiai kvótát

A kalapácsvető Pars Krisztián szerezte hazánk második olimpiai kvótájátAz "papíron" olimpiai ezüstérmes (az érem ténylegesen még nem az övő a jogi hercehurcák miatt) Pars Krisztián megnyerte vasárnap a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kalapácsvető sorozatának első állomását Kavaszakiban, megdobva a 78 méteres londoni szintet, így Sidi Péter sportlövő után második magyarként kvalifikálta magát a 2012-es nyári ötkarikás játékokra. A Japánban megrendezett versenyen 79,47 méteres, idei második legjobb dobásával győzött a magyar atléta - megelőzve a házigazdák tavalyi összetett győztesét, Murofusi Kodzsit (78,10).

 

5. Manchester United

Giggs, Rio Ferdinand és Vidics ölelkezik a Chelsea elleni siker után Sokak szerint a mostani az utóbbi évek "legrosszabb" Manchester Unitedje. Lehet, hogy volt már ennél ütősebb, erősebb, és szebb futballt játszó kerete is a Vörös Ördögök történetének, de ez a csapat bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, és 2-1-re megnyerte a Chelsea elleni bajnoki döntőt, azaz egy pontot kell szereznie története 19. bajnoki elsőségéhez. Hernándezt már az új Messiként emlegetik, a BL-menetelésben pedig egy már sokszor temetett, 37 éves veterán játszott oroszlánszerepet. A mostani 18-ból 11-et Sir Alex Ferguson irányításával hódított el a United - osztozik vele Ryan Giggs is. A skót mester 35 serlegével már régóta a világ legsikeresebb klubedzőjének mondhatja magát, ha legyőzi együttese a május 28-i BL-fináléban a Barcelonát, ő lesz az egyetlen, aki háromszor BL-győztes edzőnek mondhatja magát.

6. Kemény Dénes híresség lett

A magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitányát a hétvégén hivatalosan is beiktatták a vizes sportágak legnagyobbjait tömörítő Hírességek Csarnokának (ISHOF) tagai közé. A magyar csapatot zsinórban három olimpiai elsőségre vezető szakembert ünnepélyes külsőségek között avatták az egyesült államokbeli International Swimming Hall of Fame lakójává.

Kemény Dénest beiktatták a Hírességek Csarnokába

Heti hármas

1. Elhunyt Wouter Weylandt a Giro d'Italia harmadik szakaszán

Az olasz kerékpáros körverseny verseny harmadik, 173 km-es  szakaszán, a Passo del Bocco lejtőjén közel 100 km/órás sebességnél óriásit bukott a Leopard csapat belga kerekese. A helyszínre érkező orvosok próbálták megmenteni az életét, de a sérülései olyan súlyosnak bizonyultak, hogy hiába a gyors közbeavatkozás, a belga sportoló elhunyt. Weylandt 26 éves volt, barátnője szeptemberben hozza világra első gyermeküket. Pályafutása során legnagyobb sikere egy-egy Giro, illetve Vuelta szakaszgyőzelem volt. Tavaly ugyanitt épp a harmadik etapot nyerte meg....Nyugodjék békében!

Wouter Weylandt

2. Mi lesz veled, Szávay Ágnes?

Szávay ÁgnesA világranglistán jelenleg 40. teniszezőnőnk kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy madridi specialista az ötödik gerinccsigolyájában fáradásos törést állapított meg. Szteroidinjekciókkal kezelik, idei további játéka gyógyulásától függ. Ági már három éve bajlódik a gerincével, most azt is bevallotta, hogy tavaly a budapesti, majd a párgai tornán is végig fájdalomcsillapítókkal játszott (mindkettőt megnyerte). A 22 esztendős  teniszező öt WTA-tornát nyert egyesben, pályafutása legjobbjaként 2008. április 14-én a 13. volt a világranglistán, azóta viszont egyre lejjebb csúszik, idén már több tornát, illetve mérkőzést kellett feladni fájdalmai miatt. Szávay szakított edzőjével, Köves Gáborral is.

 

3. Nyert meccs nélkül esett ki a Los Angeles Lakers az NBA rájátszásának elődöntőjéből

Kiesett a Los Angeles Lakers az NBA rájátszásábólSöpréssel, 4-0-ás összesítéssel verte ki a Dallas Mavericks a címvédő Los Angeles Lakerst az észak amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) Nyugati főcsoportjának elődöntőjéből. Története második legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Lakers a rájátszásban. A trénerként 11 NBA-aranygyűrűt nyerő Phil Jackson először élte át, milyen, ha csapatát söpréssel búcsúztatják. A szégyenteljes zakót ráadásul karrierje utolsó mérkőzésén kellett elszenvedni. Jackson már korábban leszögezte, bármi történik, ez az utolsó szezonja. Bár a búcsú dicstelenre sikerült, minden idők legsikeresebb NBA-edzőjének érdemeit nem kisebbíti.