Bundesliga

A Bayern kivégezte a St. Paulit

A bajor sztárklub bebiztosította 3. helyét, miután 8-1-re győzte le a Bundesligából kieső hamburgi kiscsapatot a 33. fordulóban. A mérkőzésen Mario Gomez triplázott, Franck Ribéry és Arjen Robben két gólig jutott, de a belga védő, Daniel van Buyten is betalált. Néhány kilóméterrel arrébb Hajnal Tamás gólja is kellett a Stuttgart győzelméhez a Hannover ellen, így a 96-osok lemaradtak a dobogóról, a Werder Bremen 2-0-ra verte a már bajnok Dortmundot, a Leverkusen pedig csak döntetlent játszott a Hamburg ellen.

ST. PAULI-BAYERN MÜNCHEN

A hazaiak szurkolótábora félelmetes atmoszférát teremtett a kiscsapat stadionjában, ennek ellenére a bajorok kezdték jobban a találkozót, Arjen Robben hozta a szokásos formáját, és tarthatatlannak bizonyult a jobb oldalon. Az első lövés is a holland nevéhez köthető, Franck Ribéry passzolt hozzá, de a labda a kapu mellett hagyta el a játékteret.

Nem tartott sokáig a góltalanság, Mario Gomes szerezte meg a vezetést a Münchennek. A St. Pauli védelme addig szerencsétlenkedett egy könnyűnek tűnő helyzetben Müller ollózós beadása után, hogy a német válogatott csatár lecsapott a labdára és mázlival ugyan, de a hálóba juttatta a játékszert (0-1). A vezető találat után kijjebb jöttek a hazaiak, de nem tartott sokáig mezőnybéli fölényük.

Robben és van Buyten a második gól után - Fotó: AFP
Olyannyira nem, hogy a Bayern kétgólosra növelte előnyét. A 32. percben Robben tekert középre egy szögletet, Daniel van Buyten pedig senkitől sem zavartatva a kapu rövid oldalába fejelt (0-2). A müncheniek ezzel gyakorlatilag eldöntötték a három pont sorsát, valamint azt is, hogy a St. Pauli a Bundesliga 2-ben kezdi meg a következő idényt.

A második félidő egy veszélyes St. Pauli helyzettel kezdődött, de Gerrard Asamoah feje felett elszállt a veszélyes beadás. Aztán az 52. percben a Bayern München ismét betalált. Robben indított remek ütemben, Gomez pedig ismét ravasz volt, védője mellett és a kapus lábai között lőtte maga második, csapata harmadik találatát (0-3).

Két perccel később Thomas Müller hozta kihagyhatatlan helyzetbe Robbent 5 méterre a hazaiak kapujától, a holland szélső pedig ilyen távolságról nem hibázott (0-4). A 74. percben vált csúfossá  a hazai pályán szereplő hamburgiak veresége. A frissen beállt Klose megzavarta Kessler kapust, majd megszerzett labdát visszagurította, Gomez még hibázott, de Ribéry már nem és a lábak között talált be a sereghajtó kapujába. (0-5). A már biztosan kieső vendéglátók azért megszerezték a szépítést érő góljukat a 78. percben, Marcel Eger fejelt Hans-Jörg Butt kapujába (1-5).

A Bayern-henger azonban ezután sem állt le, a 84. percben Robben is feliratkozott a duplázók közé (1-6), majd Gomez is betalált, annak ellenére, hogy a labdára is rálépett (1-7). A kegyelemdöfést pedig Franck Ribéry adta meg egy csodás lövéssel, ami a kapu jobb alsó sarkában landolt (1-8). A St. Pauli az utolsó fél órában teljesen szétesett, amit a vendégek kíméletlenül kihasználtak. A játék képe alapján érthető, miért zárja az idényt a tabella utolsó helyén Holger Stanislawski csapata. A Bayern München pedig ötpontos előnyt szerzett a Hannover vereségével, így eldőlt hogy a bajor klub végzett a Bajnokok Ligája selejtezőt érő 3. helyen.


STUTTGART-HANNOVER

Az első játékrészt gyakorlatilag átaludták a felek, a Hannover ment előre, többet birtokolta a játékszert és veszélyesebben is támadott, de igazi ziccert ők sem tudtak kialakítani. Mohammed Abdellaou sajnálatos sérülésén kívül nem sok érdemleges esemény történt. 

Fordulás után azonban felpörögtek az események. A Hannovernek már az sem jött túl jól, hogy a Bayern 2-0-ra vezetett a szünetben, ráadásul Hajnal Tamás gólja révén ők is hátrányba kerültek. Harnik gyors támadását követte a magyar középpályás majd gyönyörűen lötte ki a kapu rövid oldalát 18 méterről (1-0).

Hajnal Tamás gólöröme a Hannover ellen - Fotó: AFP
És ha egy üzlet beindul! Három perccel később Cacau remek begurítása után a japán Okazaki duplázta meg a Stuttgart előnyét, ezzel növelte az űrt a vendégek és a dobogó között (2-0). A válasz azonban gyorsan érkezett, Stindl tudott szépíteni a 66. percben (2-1), de további gólokat már nem tudtak szerezni. A vereséggel és a Bayern München gólzáporos győzelmével biztossá vált, hogy a Hannover a remek szezon ellenére nem állhat a dobogó legalsóbb fokára.


BAYER LEVERKUSEN-HAMBURG

Nem indult túl jól az első játékrész a gyógyszergyáriaknak, mivel Heiko Westermann már a 3. percben előnyhöz juttatta a vendégeket (0-1). A bekapott gól azonban csak néhány percig sokkolta a Leverkusent, az első játékrészt végig támadták, főleg a balhátvéd, Michal Kaldec és Stefan Kießling volt aktív Frank Rost kapuja előtt. Ennek ellenére az egyenlítés csak nem akart összejönni a hazaiaknak.

A második játékrészben azonban sikerült, ami az első 45 percben nem jött össze. Kießling az 54. egyenlíteni tudott (1-1), ami a végelszámolásban egy pontot ért a hazaiaknak. Ezzel azonban csupán három pontra olvadt a különbség a Bayer és a harmadik helyezett bajorok között, így mindenképpen pontot kell szereznie Jupp Heynckes jelenlegi csapatának, ha meg akarják tartani a második helyet és selejtező nélkül akarnak részt venni a következő szezonban a Bajnokok Ligájában.

Bundesliga 33. forduló:

St. Pauli-Bayern München 1-8 (0-2)
Gólszerző: Eger (78.) ill. Gomez (10., 52., 86.) van Buyten (32.), Robben (54., 84.), Ribéry (74., 88.)

Stuttgart-Hannover 2-1 (0-0)
Gólszerzők: Hajnal (58.), Okazaki (61.) ill. Stindl (66.)

Werder Bremen-Dortmund 2-0 (1-0)
Gólszerző: Silvestre (6.), Pizzaro (64.)


Wolfsburg-Kaiserslautern 1-2 (1-2)
Gólszerzők: Mandzukic (6.) ill. Lakic (25.) Amedick (44.)

Frankfurt-Köln 0-2 (0-1)
Gólszerző: Chihi (24.), Podolski (90. - 11-esből)

Bayer Leverkusen-Hamburg 1-1 (0-1)
Gólszerzők: Kießling (54.) ill. Westermann (3.)

Mönchengladbach-Freiburg 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Hanke (80.), Reus (82.)
Kiállítva: Toprak (66. - Freiburg)

Nürnberg-Hoffenheim 1-2 (1-1)
Gólszerző: Wollscheid (16.) ill. Firmino (40.), Sigurdsson (86.)

Schalke-Mainz 1-3 (0-0)
Gólszerző: Huntelaar (47.) ill. Schürrle (52.), Holtby (82.), Novelski (85.)