Úszás

Michael Phelps az olimpia után visszavonul

  • VNA

A londoni olimpia után befejezi pályafutását a tizennégyszeres olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps.

Michael Phelps, az amekiakaik 14-szeres olimpiai bajnok úszója
A valaha volt legeredményesebb olimpiai sportoló, az úszó Michael Phelps a londoni olimpia után befejezi pályafutását. A 14-szeres olimpiai bajnok az idei sanghaji világbajnokságra és a jövő évi londoni olimpiára viszont még gőzerővel készül, igaz csütörtökön arról is beszélt, hogy szeretné a civil életet olyan korban elkezdeni, amikor az emberek többsége. A még mindig csak 25 esztendős klasszis még az uszodában szeretne eredményeket elérni, de úgy érzi, hogy már nincsen sok ideje minderre, hiszen szeretne mással is foglalkozni.

Egyes vélekedések szerint Phelps mostani bejelentése mögött az amerikai úszó idei gyengébb formája állhat. A Cseh László egyik fő riválisának számító amerikai számára a megpróbáltatások Austinban kezdődtek, ahol egy Grand Prix versenyen kikapott 200 és 400 vegyesen is Ryan Lochte-tól. Az igazi negatívumot azonban az indianapolisi verseny jelentette, ahol ugyan öt számban győzött, viszont a kedvenc távjának számító 200 méteres pillangóúszásban elveszítette tíz éves veretlenségét. „Eléggé frusztrált és ideges voltam a vereség után, hiszen így véget ért a csodálatos sorozatom. Ez volt az a sorozat, amit egész pályafutásom alatt folytatni akartam. Ez viszont most egy jó ébresztő lesz a számomra, hogy ennél még többet és jobban kell edzenem” - nyilatkozta a verseny után Phelps, aki legközelebb a májusi Grand Prix versenyen ugrik majd medencébe Charlotte-ban.

„Furcsa érzés a visszavonuláson gondolkozni, édesanyámmal folyton viccelődünk is ezen. Mindig azt mondja, hogy még nem vagyok nyugdíjas, de 30 éves korom előtt be fogom fejezni az úszást. Ha az olimpia után, 27 évesen fejezem be a karrieremet, az azt jelenti, hogy pontosan két évtizedet töltök a medencék világában. Ez egy rendkívül hosszú idő, amely alatt folyamatosan napi 4-5 órát edzettem” - mondta Phelps az AP hírügynökségnek, aki az előzetes tervek szerint négy egyéni és három váltó számban indul a sanghaji világbajnokságon. Az amerikai klasszis a jövőjét firtató kérdésekre azt is kijelentette, hogy London után valószínűleg nem fog edzőként dolgozni, hiszen nincs meg az ehhez a munkához szükséges türelme.