Kitüntetés

Életműdíjakat adtak át a Magyar Sport Napján

  • MTI

Magyar Sportért Életműdíjat vehetett át Horváth Péter, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség sportágfejlesztési alelnöke, valamint Kiss Antal atléta és Melis Antal evezős pénteken a Magyar Sport Napja alkalmából a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban (NEFMI) rendezett ünnepségen.

Az eseményen Réthelyi Miklós miniszter, Czene Attila sportért felelős államtitkár, Szekeres Pál, a NEFMI helyettes államtitkára és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az életműdíjak mellett a Magyar Sportért Díj első, második és harmadik fokozatával tüntetett ki további 24 sportvezetőt, sportszakembert és sportolót.

A Magyar Sportért Díj első fokozatát kapta többek között Takács István, a XX. század legjobb súlyemelőjének választott Takács Mária és a magyar női súlyemelés egyetlen összetett világbajnoka, Takács Erika edző-édesapja, a kitüntetés második fokozatát pedig - mások mellett - Szojka Ferenc labdarúgó és Saly Ferenc versenybíró, a Budapesti Kajak-Kenu Szövetség korábbi főtitkára vehette át.
"Magyarország mindig is a világ legeredményesebb nemzetei közé tartozott a sportban, függetlenül az éppen aktuális körülményektől - fogalmazott köszöntőjében Réthelyi Miklós. - A sport legfontosabb szerepe azonban továbbra is az egészségmegőrzés, legfőbb célunk pedig az, hogy ne csak sportnemzet, de sportoló nemzet is legyünk."

A Magyar Sport Napját 2000 óta ünneplik meg országszerte május 6-án, mivel a MAC 136 éve ezen a napon rendezte meg az első szabadtéri sportviadalt, melyen atlétikában és ökölvívásban mérték össze tudásukat a versenyzők. A pénteki ünnepség 18 órakor folytatódik a Szabadság téren, ahol Czene Attila és Borkai Zsolt megkoszorúzza a 2000-ben felállított MAC-emlékművet, melyet a hajdani első európai szabadtéri atlétikai verseny színhelyén helyeztek el.