Libertadores Kupa

Döbbenet Brazíliában

  • MTI

Brazíliát sokkolta a legrangosabb dél-amerikai labdarúgó klubsorozat, a Libertadores Kupa nyolcaddöntőinek hétközi visszavágós köre, mely után az ötből mindössze egyetlen csapata, a Santos maradt állva.

"Gyászos csütörtök. Gyászos nap mindannyiunk számára - nyilatkozta letörten Luis Fernando Verissimo író, a címvédő Internacional elkötelezett rajongója. - Az egyetlen vigasz a hozzám hasonló szurkolóknak, hogy a többieknek is rosszul ment."

A Santos keddi továbbjutása után az országban senki sem számított ilyen folytatásra, különösen úgy, hogy a nyolcaddöntő első meccsei után a Gremión kívül tulajdonképpen a másik három csapat kiváló helyzetből várhatta a visszavágót. A második meccseken azonban egymást múlták alul a brazilok.
Az Internacional az 1-1-es idegenbeli első meccs után hiába vezetett már az 1. percben, végül 2-1-re kikapott az uruguayi Penaroltól. A Cruzeiro szintén otthon bukott el összesítésben 3-2-re annak ellenére, hogy 2-1-es előnnyel kezdett a kolumbiai Once Caldas ellen. A bajnoki címvédő, ám legnagyobb sztárját, Ronaldinhót ezúttal nélkülöző Fluminense ugyancsak nagy "bravúrt" hajtott végre azzal, hogy a 3-1-es hazai "odavágót" követően 3-0-ra kikapott a paraguayi Libertad vendégeként. A kudarcsorozatot a Gremio tette teljessé, miután  kettős vereséggel búcsúzott a chilei Universidad Catolicával szemben.

A helyi lapok szerint a tragikus szereplést elsősorban az arrogancia, az ellenfél lenézése eredményezte, illetve a brazil bajnokság szerkezeti hibája, mivel a területi "selejtezők" (állami bajnokságok) rendszere miatt hiába kezdődött el a szezon már januárban, a legjobbak hónapokig nem találkoznak egymással, így nem lehet lemérni, mit is tudnak valójában.

Az argentinok sem lehetnek elégedettek, mert a Velez Sarsfield ugyan simán továbblépett, az Estudiantes viszont büntetőpárbajban elvérzett a paraguayi Cerro Portenóval szemben.

A negyeddöntő párosítása:
Santos (brazil)-Once Caldas (kolumbiai)
Libertad (paraguayi)-Vélez Sarsfield (argentin)
Universidad Católica (chile)-Penarol (uruguayi)
Cerro Porteno(paraguayi)-Jaguares (mexikói)