Török Nagydíj

Ázsiában indul az F1 európai szezonja - előzetes

  • Kele János
megosztom

Kissé ellentmondásos a cím, mégis igaz: a 2011-es F1-es szezon európai szakasza ugyanis Törökországban a Boszporusz-szoros túloldalán veszi kezdetét. És hogy mi várható? Előzés, izgalom, új fejlesztések, és eső…

A Forma-1-es Török Nagydíj előtti sajtótájékoztató.
Hagyományosan nagy érdeklődés előzi meg a Forma-1-es szezon európai indulását: a csapatok ugyanis ekkor dobnak be mindent a kalapba, itt már tényleg nem titkolózhat senki, azt is be kell vetni, amit a nagy távolság és a nehézkes szállítás miatt a tengereken és óceánokon túlra nem vittek el az istállók. Pár nappal ezelőtt a Ferrari ezirányú próbálkozásairól írtunk, de nem marad le ebben a tekintetben egyik másik Vb-aspiráns együttes sem, sőt a mezőny vége is jelentős újításokkal készül az utolsó Török Nagydíjra.

Igen, jól hallottátok: Isztambultól elköszön a Vb-mezőny, annak ellenére, hogy a törökök talán az egész versenynaptár legjobb, legizgalmasabb versenypályáját tudhatták magukénak. Tele volt kihívással, a versenyzők imádták, legtöbbször a futam izgalmait sem lehetett számon kérni a rendezőktől - mégis, az igencsak gyér nézőszám, és a belépni kívánó új helyszínek elszántsága megpecsételte a vitathatatlanul legjobban sikerült Tilke-pálya sorsát.

Az új fejlesztések mellett az idény európai kezdetére legtöbbször a csalhatatlan jó időjárás is megérkezik az F-1 környékére. Idén azonban ez vélhetően elmarad (talán, ha az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően Barcelona felé veszik az irányt a csapatok), hiszen Isztambulban jelenleg mindössze 10-13 fok, borult idő és igen erős szél a jellemző. Nem mondhatni tehát, hogy ideálisak a körülmények… Persze ez is, mint minden más, csak és kizárólag viszonyítás kérdése: a Mercedest például aligha zavarja a zord időkép, nekik ez egyszer már bevált Kínában. A stuttgartiaknak ugyanis hatalmas problémáik vannak az autó és a KERS-rendszer hűtésével - így számukra a 10 fokos hőmérséklet máris egy fantasztikus meglepetéssel ér fel. Arra sem árt persze figyelni ezzel párhuzamosan, hogy amennyit a németek a vámon nyertek, annyit bőven veszthetnek a réven: bár hűtési gondjaik semmiképpen sem lesznek, a gumikkal még meggyűlhet a bajuk. Nem tudni ugyanis, hogy milyen gyorsan képes üzemi hőmérsékletre melegíteni az abroncsokat a W02-es kódjelű versenygépe. Nyilvánvalóan kevésbé, mint a Red Bullok RB7-ese - de ez gondolom még a stuttgartiaknak is evidens, lévén a szezon eddigi időmérő edzésein még csak megközelíteni sem tudták a világbajnoki címvédő istálló pilótáit. Ezzel mondjuk nem voltak egyedül, a McLaren is jókora lemaradást összeszedett az időmérőkön, a versenyre mégis rendre pariba kerültek a Red Bullokkal, sőt (ki ne emlékezne rá) Kínában Lewis Hamilton révén sikerült is megfricskázniuk az osztrákokat.

Mondanunk sem kell, a wokingiak ismét erre készülnek, bár maguk is elismerik, amennyiben a Red Bull valóban megoldotta a KERS-problémáit, sok esélyük nem lesz örömtáncot lejteni a dobogó tetején. Sőt, egyre inkább el kell kezdeniük hátrafelé pillantgatniuk, a Mercedes ugyanis fejlődik (szerintem azért a kínai eredményekből messzemenő következtetést nem kell levonni), a Ferrari éjt-nappallá téve dolgozik a fejlesztéseken, a Renault pedig szeretne visszatérni oda, ahol már kétszer is járt a szezon folyamán: a dobogóra.

Az erősorrendet nagyban megkavarhatja persze a meteorológusok által jósolt nagy mennyiségű eső: és ezt most nem kizárólag az F1-es hivatalos időkép-kutatói szajkózzák, hanem maga a BBC is - az angol csúcsmédium szerint 75% esélye van annak, hogy vasárnap égi áldás köszönt az isztambuli versenypályára. Itt azért szeretném megjegyezni, hogy eddig 3-ból 3-szor tévedtek az időjárás-jelentők ebben a szezonban…

Az esőtől függetlenek azonban az izgalmak garantáltak - ezt megtanulhattuk az idei szezon eddigi versenyei során. Az előző, kínai futamon például nem kevesebb, mint 83 előzést hajtottak végre a versenyzők, ez pedig jóval több annál, mint amit az előző néhány szezonban tapasztalhattunk. Az előzések számát egyébként a rossz emlékű 1982-es idény óta tartják számon hivatalosan is a statisztikusok - az eddigi legpazarabb szezonnak pedig az 1984-es bizonyult ebből a szempontból, ekkor ugyanis versenyenként átlagban 41,6 sikeres manővert láthattak a szurkolók. Csak tájékoztatás-képpen: az eddigi három idei verseny átlaga 56,7… Ez a szám pedig aligha csökken majd Törökországban, lévén az isztambuli aszfaltcsík eddig is igazán versenyképes volt előzések dolgában.

A Forma-1-es Török Nagydíj pályarajzaA versenybíróság ráadásul nem szaladt bele újra az ausztráliai hibába, amikor is annak ellenére a célegyenesben jelölték ki a versenyen használható DRS-zónát, hogy tudták: az aszfaltcsíkon az nem számít valós előzési pontnak. Isztambulban is ez a helyzet, a célegyenesben dőreség lenne sok akciót várni a versenyzőktől, így aztán a DRS-aktiválási helyet inkább a 10-es kanyar utáni hosszú, padlógázas szakaszon jelölték ki a korifeusok. A pilóták közötti távolságot a 9-es kanyar előtt mérik majd le, aki itt egy másodpercnél közelebbről követi az előtte haladó versenytársat, az nyithatja ki a szárnyait a 10-es forduló után, hogy a 12-es kanyar előtti féktávon nagyobb esélye legyen az előzésre. Apró különbség az eddigiekhez, hogy a versenyzők most nem pusztán egy egyenesben használják a DRS-rendszert, hiszen az aktivációs zónába beleesik az enyhe ívű 11-es kanyar is. a Versenybíróság szerint azonban a leszorítóerő elveszítése nem lesz akkora mértékű, hogy az veszélyt okozhatna a kanyar bevételében. Álláspontjukat alátámasztja, hogy az időmérőkön (ahol korlátlanul lehet használni a DRS-t) a versenyzők eddigi sem ijedtek meg az enyhe ívű fordulóktól.

A szabadedzések ma délután kezdődnek, holnap délelőtt még rendeznek egy harmadik tréninget, majd a szokásos időmérő-verseny kombináció következik szombaton és vasárnap délután.

megosztom