Bajnokok Ligája

Gála Manchesterben, kiütötte a United a Schalkét

Mozgalmas, a másik elődöntőnél jóval izgalmasabb párharcot követően 6-1-es összesítéssel jutott be a Manchester United a Bajnokok Ligája döntőjébe. A Vörös Ördögök a Schalke 04 elleni elődöntő hazai visszavágóján már félóra után 2-0-ra vezettek, a Királykékek szépítettek ugyan az első félidőben, de a másodikban az angolok már gáláztak, és 4-1-re nyerték a találkozót. Megismétlődik a 2009-es döntő, ismét a Barcelona és a Manchester United csatázik a BL-serlegért.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:

MANCHESTER UNITED-SCHALKE 04 4-1 (2-1) Továbbjutott a MU, 6-1-es összesítéssel.
Manchester, Old Trafford, vezette: Pedro Proenca (portugál).

Manchester United: Van der Sar - Rafael (Evra, 60.), Smalling, Evans, O'Shea - Valencia, Gibson, Scholes (Fletcher, 73.), Anderson, Nani - Berbatov (Owen, 77.). Menedzser: Sir Alex Ferguson.
Cserepad: Kuszczak, Evra, Owen, Giggs, Hernández, Vidics, Fletcher
Schalke 04: Neuer - Ucsida, Höwedes (Huntelaar, 70.), Metzelder, Escudero - Jurado,  Papadopulosz - Farfán (Matip, 75.), Baumjohann (Edu, 46.), Draxler - Raúl. Vezetőedző: Ralf Rangnick.
Cserepad: Schober, Sarpei, Edu, Schmitz, Karimi, Huntelaar, Matip.
Gólszerző: Valencia (26.), Gibson (31.), Anderson (72., 76.), illetve Jurado (35.)
Sárga lap: Gibson (37.), Scholes (38.), Anderson (42.), illetve Escudero (58.)

Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere nem árult zsákbamacskát, valóban pihentette több kulcsjátékosát a hétvégi, Chelsea elleni "bajnoki döntőre" készülve, kis túlzással a B csapatot küldte pályára az Old Traffordon. Az Arsenal elleni kezdő tizenegyhez képest nyolc, a Schalke elleni első mérkőzéshez viszonyítva képest kilenc helyen változtatott a skót menedzser.

A tartalékos felállás, és a kedvező helyzet ellenére igencsak belekezdett a Manchester United: a hazaiak már az első percben szögletet rúghattak, majd az 5. percben Nani forgolódott a vendégkapu előtt, beleléptek beadásába.

Gyorsan eszmélt a Schalke, a 8. percben Jefferson Farfán lőtt a tizenhatos vonaláról kicsivel a jobb alsó mellé. Negyedóra után visszavett a lendületből a Manchester United, és visszahúzódott saját térfelére. A Premier League gólkirályjelöltje, a Ferguson kegyeiből kikerülő Berbatov viszont bizonyítani akart: a 13. percben labdát szerzett a bal odalon, négy védőt is átvert, de beadását fogta Neuer.

Jó húsz perc után kezdett leülni a mérkőzés, egy gól kellett hozzá, hogy megélénküljön: mesteri akciót vezetett a hazai csapat, Gibson a félpályáról indította Valenciát, aki 14 méterről, jobbról Neuer lábai között lőtt a jobb alsóba (1-0).

A középkezdés után Raúl veszélyeztetett fejjel, van der Sar védett. Pár perc múlva viszont a Vörös Ördögök minden lényegi kérdést lerendeztek: Rafael bedobása után Nani passzolt Valenciának, utóbbi Gibson elé tálalt, aki 13 méterről, kissé jobbról egyből kapura tüzelt, Neuer rosszul nyúlt a labdába, kesztyűjéről a kapufára, onnan a hálóba csorgott (2-0).

Felpörögtek az események, Jurado visszahozta a Schalke tartását: Draxler jobb odalról középre adott be, a labda Evansról Jurado elé pattant, aki a hálóba passzolt (2-1). A spanyol középpályás góljával együtt mindössze négyszer rezdült meg a United hálója a BL-ben. Egy perc múlva majdnem ott volt a meccs negyedik találata: Valencia lövését a gólvonalról vágta ki Höwedes. A szünetig már nem történt említésre méltó a kapuk előtt, az angoloknál viszont villant gyors egymásutánban három sárga.

Az első félidő összefoglalója:

A második felvonásban már Raúl is észrevétette magát: Farfánnak készített elő, utóbbi lövése szögletre pattant. Az 55. percben Neuernek kellett bravúrt bemutatnia, Anderson lőtt 15 méterről. Lassan, percről-percre apadt a Királykékek elszántsága, bár Rangnick mindent megpróbált, lekapta Höwedest a pályáról, és beküldte a helyére a védőhöz hasonlóan sérülésből felépült Huntelaart.

A német edző húzása nem jött be: a 71. percben Smalling talált utat a kapuba, de ezt érvénytelenítették les miatt, alig egy perc múlva viszont Anderson góljával már 3-1-re vezetett az MU: Nani iramodott meg a jobb oldalon, beadása után Anderson lövése elakadt és a brazil is elesett, de gyorsan felpattant, és fordulásból, közelről helyzett a ketrec jobb oldalába (3-1).

Kezdett gálává válni a mérkőzés, négy perccel később Anderson duplázott: Berbatov a komplett Schalke-védelmet lefutotta, középre passzolt a brazilnak, aki nem hibázta el a ziccert (4-1).

A végén még Huntelaar betalált van der Sar hálójába, de les miatt ezt sem adták meg. A Manchester United 4-1-re nyerte a visszavágót, és összesítésben 6-1-gyel masírozott be a döntőbe. Megismétlődik a 2009-es döntő, ismét a Barcelona és a Manchester United csatázik a BL-serlegért. A katalánok vezetőedzője, Pep Guardiola egyébként a helyszínen tekintette meg a mérkőzést.

Sir Alex Ferguson együttese négy éven belül harmadszor jutott a fináléba. A 2008-2009-es szezon döntőjében a gránátvörös-kékek Samuel Eto'o és Lionel Messi góljaival 2-0-ra nyertek. Novemberben lesz 25 éve, hogy Ferguson leült a Manchester kispadjára, de a lefújás után gyermeki örömmel ünnepelte játékosaival a sikert. A klub eddigi három BEK-, illetve BL-trófeájából kettőt a skót mester irányításával hódított el, 1999-ben és 2008-ban.

A döntőben: Barcelona-Manchester United május 28., London, Wembley Stadion