Dzsúdós doppingügy

Taraba poligráffal cáfolja a vádakat

  • MTI
megosztom

Poligráfos vizsgálatok eredményeivel kívánja cáfolni az ellene felmerült vádakat Ungvári Attila doppingügyében Taraba Sándor, az UTE cselgáncsozója.

"Tiszta vizet szeretnék önteni a pohárba, és a tatamin szeretnék küzdeni" - mondta bevezetőjében a 27 éves versenyző a keddi sajtótájékoztatón, majd átadta a szót ügyvédjének, Kőrösi Tibornak.

A jogi képviselő felsorolta a március 18-án és április 9-én elvégzett hazugságvizsgálati eljárások során elhangzott, érintettséget vizsgáló kérdéseket, leszögezve, hogy a 27 éves sportoló valamennyire nemmel válaszolt.

"A kérdések arra vonatkoztak, hogy tett-e doppingszert Ungvári Attila ételébe-italába, állt-e ez szándékában, illetve megkért-e valakit erre" - mondta Kőrösi Tibor. "A második vizsgálat során rákérdeztek, hogy becsapta-e sporttársát, okozott-e kárt neki, követett-e el bárminemű doppingvétséget vagy összejátszott-e valakivel, van-e tudomása arról, hogy mikor került Ungvári szervezetébe a tiltott szer, illetve meg tudja-e nevezni, aki bejuttatta azt. Utóbbi kapcsán volt némi elváltozás a procedúra során, ezek azonban csak azt tükrözték, hogy Tarabának volt elképzelése arról, hogyan kerülhetett súlycsoporttársa szervezetébe a doppingszer: úgy, hogy saját maga vette be őket."

Az ügyvéd hozzátette, hogy a szakértők szerint a dzsúdós nem adott megtévesztésre utaló reakciót, ugyanakkor van elképzelése arról, hogy ki követte el a tettet.
"Bár a bíróság előtt a poligráf nem számít perdöntő bizonyítéknak, kijelenthetjük, hogy Taraba Sándor sosem tett doppingszert Ungvári Attila ételébe-italába, nem játszott össze senkivel ennek érdekében, és nem ismeri a tett időpontját" - foglalta össze Kőrösi Tibor. "Itt kell elmondani, hogy mivel az olimpiai kvóta névre szól, ügyfelem nem ugorhatna be Ungvári helyére Londonban."

Czinege József, a cselgáncsozó edzője kifejtette, hogy a második vizsgálatra azért volt szükség, mert a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) csak úgy engedélyezte Taraba részvételét az isztambuli Európa-bajnokságon - ahol helyezetlenül zárt.

"Ami a tegnapi fejleményeket illeti, közlöm, hogy az UTE nem tiltotta el dzsúdósait a nemzetközi versenyektől, megvan a repülőjegyünk, így részt veszünk a hétvégén a bakui világkupa-viadalon" - tette hozzá.

Taraba elmondta, hogy a sajtóból értesült az ellene a szövetségben indítandó fegyelmi eljárásról, de nem tudja, mi ellene a vád.
"Attilával korábban sokat beszéltünk, egy szobában laktunk a versenyek során, most köszönőviszonyban vagyunk" - mondta jelenlegi kapcsolatukról az UTE cselgáncsozója.    

A szintén 73 kg-os Ungvári Attilának januárban a bakui Világkupán, majd februárban a budapesti Hungária Kupán - utóbbin aranyérmet nyert - adott mintájában találtak doppinglistás anyagokat. Ungvári - bátyjával, Miklóssal és edzőjükkel, Bíró Tamással együtt - önkéntesen hazugságvizsgálatnak vetette alá magát, amely az ártatlanságát támasztotta alá. Az ügyben a nemzetközi szövetség (IJF) a folyamatban lévő rendőrségi büntetőeljárás eredményének ismeretében hoz majd ítéletet. Amennyiben fél évnél hosszabb időre eltiltják, nem indulhat a jövő nyári olimpián.

megosztom