Új sporttörvény

Egycsatornás finanszírozás, egy köztestület

  • MTI

Egyszerűbb, átláthatóbb és eredményesebb sportirányítás jöhet létre Magyarországon a sportról szóló törvény újraszabályozása után, amelynek legfőbb pontjai az egycsatornás finanszírozás és a köztestületek számának csökkentése - hangzott el kedden, a Parlament felsőházi termében megtartott nyílt napon.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke azt mondta, a magyar sport területét átfogóan szabályozza majd a szeptemberben életbe lépő új sporttörvény, amelynek hatására a sportirányítás visszakerül a civil szférához.

"Az új sporttörvénnyel az a célunk, hogy a sportot társadalmasítsuk - mondta Bánki az MTI-nek. - 2004-ben az akkori kormány a sporttörvénnyel államosította a sportirányítást, mi ezt most visszaadjuk a civil szférának. Ezentúl a kormánynak egyetlen fő feladata az lesz, hogy a költségvetést biztosítsa azokhoz a szakmai fejlesztési programokhoz, amelyeket az adott sportági szövetségek kidolgoznak."

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke azt mondta, időszerű az egycsatornás finanszírozás bevezetése, amelyben a MOB marad az egyetlen köztestület. Borkai javaslatot tett arra, hogy ha a sporttörvényt elfogadja az Országgyűlés, és az olimpiai bizottság irányítja majd a hazai sportéletet, az elnökség 11 fős legyen, s öt évre válasszák a tagokat. Az egyesületi formában tovább működő másik négy köztestület, a Nemzeti Sportszövetség, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége és a Magyar Szabadidősport Szövetség egy-egy tagot delegálna az elnökségbe, s ezekkel a szervezetekkel a MOB elsősorban partneri kapcsolatot szeretne kialakítani.

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára úgy fogalmazott: "A sportról szóló új törvény egyik legfőbb célja, hogy a köztestületek száma csökkenjen, ennek következtében a finanszírozás és a sportirányítás átláthatóbbá és egyszerűbbé váljon, valamint jól elkülönüljenek egymástól az állami és nem állami, sportszakmai feladatok."

A sportvezető hozzátette: az államnak a sport területén ezentúl elsősorban koordináló és stratégiateremtő szerepe lesz, amelyet az olimpia-centrikusság jellemez majd.
"Az új sporttörvény szeptember 1-jén, az új finanszírozási rendszer - beleértve a sportegészségügyet és az új sportbiztosítási rendszert is - pedig 2012 januárjától léphet életbe" - jelentette ki az államtitkár, aki azt mondta, 85 százalékban biztos abban, hogy az Európai Unió jóváhagyja majd a társaságiadó-kedvezményre vonatkozó törvényjavaslatot.

Szalay Ferenc, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának alelnöke szerint az új sporttörvény az egyik eszköze a szintén módosítás előtt álló Sport XXI Nemzeti Sportstratégia megvalósításának. Utóbbival kapcsolatban Kövér László, az Országgyűlés elnöke azt mondta, még az idén a parlament elé kerülhet annak módosítási javaslata.

Május 12-én Pécsen, 18-án Győrben, 24-én pedig Debrecenben tartanak társadalmi egyeztetést a sportról szóló törvény újraszabályozásáról.