Olimpia 2012

A FIFA írásos garanciája is kevés az „összangol” foci csapathoz

  • VNA

Bár egyes hírek szerint a FIFA már hivatalos levélben is teljesíti kérésüket, a skót, a walesi és az észak-ír labdarúgó szövetség így sem engedi el játékosait az olimpiára.

Hiába kapott hivatalos levél formájában garanciákat a walesi, a skót és az észak-ír labdarúgás irányító testülete a FIFA-tól, mégis vonakodik attól, hogy játékosokat delegáljon a 2012-es londoni olimpián szereplő brit labdarúgó csapatba. Azért nem akarják elengedni játékosaikat, mert nem szeretnének precedenst teremteni az olimpiára nevezendő csapattal. Ez ugyanis az ő vélekedésük szerint alááshatná speciális jogállásukat a nemzetközi labdarúgásban, ahol külön szövetségként, külön csapattal indulhatnak el minden jelentős nemzetközi tornán.

Angol források úgy tudják, hogy a FIFA főtitkára, Jerome Valcke személyesen írt levelet a három érintett tagszövetség vezetőjének, amelyben garanciát vállal arra vonatkozóan, hogy a londoni olimpia egyedi alkalom lehetne és az eddig kivívott jogok nem kerülnek veszélybe ezáltal. Sokan úgy vélték, hogy a június elsejétől a FIFA alelnökeként dolgozó észak-ír Jim Boyce lehet a közvetítő ezügyben, aki azonban a mostani fejlemény kapcsán is elmondta, hogy nincsen köze hozzá. „Teljesen egyértelművé tették nekem a skót és a walesi, de különösen az észak-ír szövetség vezetői, hogy ők már döntöttek a kérdésben, így fel sem vetődött, hogy komolyan lobbizzak az ügyért a FIFA-n belül.” – mondta Boyce a levél kapcsán, majd hozzátette, hogy szóban már a FIFA elnöke, Sepp Blatter is nyilatkozott az ügyről, aki azt ígérte a három érintettnek, hogy az ötkarikás szereplés esetén sem „esik bántódásuk”.

A helyzetet bonyolítja, hogy bár a szövetségek nem engedik el játékosaikat, többen, így a walesi Garreth Bale és Aaron Ramsey (különösen azért, mert az olimpiai tornán U23-as játékosok szerepelnek túlnyomórészt) is szívesen játszana Londonban. Kérdés, hogy ezt megtehetik-e saját szövetségük határozott tiltása ellenére. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a mostani levél megírását a FIFA, a brit labdarúgó szövetség, az érintett tagországok szövetségei vagy netán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lobbija ihlette-e meg.