Sportpolitika

A FIFA elnök új szavazási rendszerrel kampányol az újraválasztásért

  • VNA

Sepp Blatter egyre komolyabban veszi katari kihívóját, a FIFA újraválasztásért küzdő elnöke már populáris ígéreteket is tesz.

Sepp Blatter, a FIFA elnöke táncol
Június elsején rendezik meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tisztújító közgyűlését, ahol a szervezet egyben új elnököt is választ. A jelenlegi vezető, a svájci Sepp Blatter három elnöki ciklus után ismét jelölteti magát. Sokáig úgy tűnt, hogy ő lesz az egyetlen jelölt, ám végül kiderült, hogy a katari Mohamed Bin Hammam is indul az elnöki posztért. Az ázsiai konföderáció által támogatott Hammam komoly jelöltnek tűnik, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Blatter az eddigi támadások helyett inkább konstruktív kampányba ment át, a hétvégén ugyanis arról beszélt, hogy újraválasztása esetén a vb-helyszínek kiválasztási rendszerének reformjára készül.

A jelenlegi rendszer (amellyel ellentmondásos körülmények között jelölték ki idén a 2018-as és a 2022-es rendező helyszínt) szerint nem a FIFA teljes tagsága, hanem annak csak egy leszűkített köre (a Végrehajtó Bizottság tagjai) szavazott a helyszínekről. A svájci sportvezető elképzelése szerint viszont itt az ideje áttérni arra a metódusra, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is alkalmaz az olimpiai helyszínek kijelölése kapcsán. Az ő elképzelései szerint ez azt jelentené, hogy a FIFA hitelességének megőrzése érdekében mind a 208 tagországa kapna közvetlen beleszólást a világbajnoki helyszínről döntő szavazáson. Blatter a Frankfurter Allgemeine nevű német újságnak nyilatkozott erről az elképzeléséről, amely ahhoz is hozzájárulhat, hogy a FIFA demokratikusabb és átláthatóbb döntést hozzon a házigazda kijelölése kapcsán.

A 75 éves svájci sportvezető 1998 óta irányítja a világ labdarúgásának csúcsszervezetét és most készül negyedik elnöki ciklusára. A június eleji választás érdekessége az, hogy bin Hammam annak idején maga is kampányolt Blatter megválasztásáért 1998-ban, most azonban szeretné őt legyőzni. „Jó kapcsolatban voltunk mindig is, hiszen támogatta annak idején a kampányomat. Együtt dolgoztunk, de azt nem mondanám, hogy a barátomnak tekintem őt. Nem tudom, hogy bin Hammam most miért vált hirtelen ennyire agresszívvé. Végig azt hangozatta, hogy nem akar ellenem indulni soha, most pedig mégis hatalmas erőkkel kampányol. Hiszek abban, hogy a futball társadalom érzi azt, hogy az ő esetleges irányítása fenekestül felboríthatna mindent, amit pedig senki nem akar. Azt mondja, hogy túl öreg és túlfáradt vagyok, de ez nincs így. ” – üzent riválisának a magabiztosságot sugárzó Blatter. Igaz a fenti ígéret, amely minden, a Végrehajtó Bizottságban nem képviselt FIFA tagország számára kedvező lehet, azt is jelzi, hogy egyre komolyabban veszi katari riválisát.