Olimpia 2012

Kétszeres olimpiai bajnok az amerikai csapat élén

  • VNA

Egy kétszeres olimpiai bajnok tornász, Peter Vidmar vezeti majd az amerikai sportoló küldöttséget a jövő nyári londoni olimpián.

A kétszeres olimpiai bajnok tornász, Peter Vidmar vezeti jövő nyáron a londoni olimpián az amerikai csapatot. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) napokban publikált bejelentése arról is szól, hogy a londoni paralimpián szintén egy korábbi bajnok, az 1996-os paralimpián atlétikában győztes Aimee Mullins vezeti majd az amerikai delegációt. „Peter és Aimee egyaránt vezető alkatúak és egykoron sikeres sportolók voltak. Első kézből tudják azt, hogy mire van szüksége a versenyzőknek és milyen elvárásokkal, feladatokkal szembesül a csapat egy olimpián.” – indokolta kiválasztásukat Larry Probst az USOC elnöke.

A leendő chef de mission, Peter Vidmar az 1984-es los angelesi olimpián érte el sikereit, ahol a csapatversenyben, majd pedig lólengésben egyéniben is olimpiai bajnok lett, emellett pedig az egyéni összetett versenyben is szerzett egy ezüstérmet. Később sem távolodott el a sporttól, hiszen jelenleg is tagja az ország tornaéletét irányító szövetség elnökségének. „Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy én lehetek a küldöttség vezetője Londonban, hiszen olimpia mindig is központi szereplő volt az életemben. Egy olimpián versenyeztem csupán, de ezt követően újságíróként valamennyi nyári olimpián, sőt két télin is jelen voltam, így elég komoly tapasztalatom van az ötkarikás versenyekről. Minden olimpia egyedi volt és biztos vagyok benne, hogy London is sok szempontból különleges lesz.” – mondta büszkén a most 49 esztendős Vidmar.

A Kaliforniában élő Vidmar a sportbeli tevékenység (újságíró, szakkommentátor)  mellett elsősorban abból élt az utóbbi időben, hogy prezentációkat, motivációs tréningeket tartott felsővezetők számára, emellett pedig az egyéni képességek kiaknázásáról, a célok eléréséről, a sikeres életről több könyve is megjelent már.