Jégkorong-vb

Fölényes finn és amerikai siker - videó

  • VNA

Finnország és az Egyesült Államok is könnyed 5-1-es sikerrel mutatkozott be a Szlovákiában zajló jégkorong világbajnokságon.

Papírforma eredmények születtek a világbajnokság második napjának délutáni programjában. A délutáni kassai mérkőzésen a kifejezetten fiatal csapattal érkező Egyesült Államok negyed óra után törte meg a – vélhetően majd a bennmaradásért küzdő – osztrák csapat ellenállását, Kreider gólját aztán még a harmad cége előtt Wheeler találata követte.  A második harmad közepén ugyan Marco Pewal góljával az osztrákok szépítettek, de újabb négy perc elteltével Stastny állította vissza a kétgólos különbséget. A harmadik harmadban még Shattenkirk és Smith is betalált, így végül az amerikai csapat fölényes, 5-1-es sikerrel mutatkozott be a világbajnokságon. Az amerikai csapat minden mutatóban felülmúlta a sógorokat (a kapura lövési arány 32-13 volt), így nyugodtan várhatja a norvégok elleni hétfői találkozót. Az amerikai csapat sokkal jobban kezdte az idei vb-t, mint egy évvel ezelőtt, amikor a németek elleni hosszabbításos vereség (1-2) kellemetlen nyitány volt a tengerentúli válogatott számára.

Pozsonyban északi rangadót rendeztek délután, ahol az esélyesebb Finnország az első harmadban ugyan nem tudott túljárni a dán kapus eszén, de a 24. perc végén Jarkko Immonen emberelőnyből megtörte a jeget és innentől már nem volt kérdés, hogy melyik csapat győz. A második harmadban még Aaltonen is betalált, így 2-0-ra vezetett a finn válogatott. A harmadik felvonás elején Pihlström révén már háromgólos volt a különbség és az összesen 44-szer a kapura célzó finneket az sem zavarta, hogy a 48. percben Hardt szépített. A hajrá ugyanis Niskala és a Ruutu góljaival ismét a finneké volt, akik 5-1-re győztek, így önbizalommal telve készülhetnek a lettek elleni hétfői csatára. A finnek ezúttal jól rákészültek a Dánia elleni vb-nyitányra, hiszen egy évvel ezelőtt nagy meglepetésre 4-1-re kikaptak északi riválisuktól, most azonban magabiztosan győztek a mindössze kilenc kapura lövésig jót ellenféllel szemben.

A jégkorong világbajnokság további szombati programja:
20.15 Pozsony: Csehország- Lettország
20.15 Kassa: Norvégia - Svédország

A jégkorong világbajnokság csoportbeosztása:
„A”-csoport - Pozsony: Oroszország, Szlovákia, Németország, Szlovénia
„B”-csoport - Kassa: Kanada, Svájc, Fehéroroszország, Franciaország
„C”-csoport - Kassa: Svédország, Egyesült Államok, Norvégia, Ausztria
„D”-csoport – Pozsony: Finnország, Csehország, Lettország, Dánia