Bundesliga

Bajnok a Dortmund!

A Leverkusen rengeteg helyzete ellenére kikapott Kölnben

A Borussia Dortmund hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Nürnberget, miközben a Bayer Leverkusen kikapott a Köln otthonában. Ezzel a két csapat között nyolc pontra nőtt a különbség, így két fordulóval a Bundesliga 2010-11-es szezonjának vége előtt már biztosan bajnok a Dortmund.

Lucas Barrios gólöröme a Dortmund-Nürnberg Bundesliga-mérkőzésen, amelyen a Borussia megszerezte a 2010-11-es bajnoki címet

Dortmund-Nürnberg 2-0 (2-0)
gólszerző: Barrios (32.), Lewandowski (43.)

A Nürnberg meglepő módon sokkal aktívabban kezdte a találkozót. Az első negyedóra végén Wolf meg is szerezhette volna a vezetést egy szöglet után, de középről a kapu fölé bombázott. A következő időszak inkább küzdelmet, mit látványos játékot hozott, a Dortmund jól támadott le, ezzel megzavarva de a támadójáték a sárga-feketéknél is akadozott.

Barrios is egy szabálytalansággal vétette észre magát először, nekiszaladt a kapujából kifutó Schäfernek, és a fejét találta el. Aztán a 32. percben a labdát is megtalálta, miután Götze távoli lövésénél a vendégkapus nem tudta azt elég messzire ütni, a csatár pedig egyedül érkezett a kipattanóra, és a hálóba lőtt. (1-0)

Nem sok idő kellett a Dortmundnak az előny növeléséhez: a 43. percben Lewandowski felé szállt egy indítás, aminek a védő aláfutott, a csatár pedig a kifutó kapust átemelte, és ezzel 2-0-ra alakította az állást. Ami nem is változott a féldiőig, így a Borussia a kölni eredmény (0-0) alapján bajnoknak érezhette magát a szünetben.

A fordulás után is aktívabb volt ugyan a sárga-fekete alakulat, de ezen a pályán nem örülhettek újabb góloknak a nézők. Így is boldogok voltak azonban, mert a Köln többször is eredményes volt a Leverkusen ellen, így az első két helyen álló csapatok között nyolc pontra nőtt a különbség, ami a hátralévő két fordulóban már nem dolgozható le, azaz megszerezte a bajnoki címet a Borussia Dortmund.

Köln-Leverkusen 2-0 (0-0)
gólszerző: Novakovic (68., 83.)

A Leverkusen játékán már az első félidőben is érződött, hogy szükségük van a győzelemre a bajnoki esélyek megtartásához, de gólt nem tudtak szerezni. A legnagyobb lehetőség Castróé volt a 24. percben, a balszélső azonban hiába szelídette meg szépen a neki előrevágott labdát, a kaput nem találta el a tizenhatoson belülről. Ahogy már említettük tehát, a Dortmund félidőben virtuálisan bajnok volt.

A második játékrész elején sem álltak azonban le a Gyógyszergyáriak, és Kießling révén ismét óriási helyzethez jutottak, de a csatár a felső lécet találta telibe az 51. percben. A Köln sem nézte azonban ölbe tett kézzel a vendégek próbálkozásait, Novakovic centikkel maradt le egy beadásról nem sokkal később. Sőt, a 68. percben a Kecskések szerezték meg a vezetést, miután Brecko nagyszerűen indította Novakovicot, aki elpasszolta a kapus mellett a labdát. (1-0)

A 83. percben pedig egyértelművé vált, hogy a Leverkusen nem lesz bajnok, miután egy szabadrúgást Adler maga elé ütött, Novakovic pedig remekül érkezett, és megszerezte saját maga illetve csapata második gólját is. (2-0)

Hannover-Mönchengladbach 0-1 (0-0)
gólszerző: Reus (76.)

A Hannovernek győzelemre lett volna szüksége ahhoz, hogy biztosan maga mögött tartsa a szombat este pályára lépő Bayern Münchent, ez azonban nem sikerült a 96-osoknak. Neustadter és Reus ugyanis átjátszotta a hazai védelmet a második félidő közepén, és utóbbi megszerezte a vendégek győztes gólját.

Hoffenheim-Stuttgart 1-2 (1-0)
gólszerző: Mlapa (14.), illetve Cacau (63.), Kuzmanovic (68. - 11-esből)

A Stuttgart lépett fel támadóbban, az első helyzet is az övék volt, de Cacau messze a Hoffenheim kapuja mellé gurított. A vezetést pedig a hazaiak szerezték meg egy nagy védelmi hiba után. Egy felívelt labdát Niedermeier adott haza a kapuja felé, de a játékszer nagyot pattant Ulreich kapus előtt, aki mellell próbálta megszelidíteni, Mlapa azonban el tudta lopni tőle, és be is lőtte a kapuba. (1-0)

A szünetig már nem is született újabb gól, a második félidőben viszont egyenlíteni tudtak a Svábok, méghozzá Cacau révén. (1-1)

A fordítást pedig Kuzmanovic tizenegyese hozta, amit Harnik felrúgása miatt kapott a Stuttgart. (1-2)

Hajnal Tamás csapata a 12. helyen áll a bajnokságban, és ötpontos előnyben van az osztályozós helyen álló Frankfurt előtt. A magyar középpályás kezdőként 84 percet játszott a mérkőzésen.

Mainz-Frankfurt 3-0 (3-0)
gólszerző: Ivanschitz (26.), Soto (39., 43.)
kiállítva: Rode (Frankfurt, 42.)

Igencsak aktív támadójátékkal lépett fel a Mainz, ami a 26. percben kamatozott, Ivanschitz használta ki a védők bizonytalankodását. (1-0)

A 39. percben egy Mainz-szabadrúgás utat talált a sorfalon keresztül a kapuig, és bár Fahrmann ezt a lövést még védte, az egyedül érkező Soto ellen már tehetetlen volt. (2-0)

A hazai csapatkapitány még a félidő vége előtt eldönteni látszott a mérkőzést, miután Rode utolsó emberként lerántotta a kilépő Holtbyt, és a piros lap után újabb szabadrúgást végezhetett el Szalai Ádám csapata a tizenhatos előteréből. Ez még kipattant a sorfalról, de a visszaívelt labdát szépen vette át Soto, és egy csel után a bal alsóba lőtt. (3-0)

Hamburg-Freiburg 0-2 (0-1)
gólszerző: Cissé (16., 88.)

Bundesliga tabella